Vreme čitanja: oko 1 min.

Njujork zabranjuje adiktivne feedove za tinejdžere

Vreme čitanja: oko 1 min.

New York Child Data Protection Act ograničava prikupljanje podataka o maloletnicima bez pristanka i zabranjuje prodaju tih podataka

  • 1
Tinejdzeri, skola, mobilni telefon, internet zavisnost Foto: Pixabay

Guvernerka Njujorka, Keti Hočul, potpisala je dva nova zakona koja štite decu i tinejdžere od štetnih efekata društvenih mreža. Ovi zakoni čine Njujork najnovijom državom koja preduzima akciju dok se federalni predlozi još čekaju.

SAFE for Kids Act zahteva roditeljski pristanak za korišćenje algoritama preporuka za decu i tinejdžere mlađe od 18 godina. New York Child Data Protection Act ograničava prikupljanje podataka o maloletnicima bez pristanka i zabranjuje prodaju tih podataka.

Države širom SAD-a preuzimaju vođstvo u zaštiti dece na internetu. Na primer, Florida je već uvela zakon koji zahteva pristanak roditelja za otvaranje naloga na društvenim mrežama za decu mlađu od 16 godina, dok je Merilend zabranio funkcije poput automatske reprodukcije i spam obaveštenja koje zadržavaju maloletnike na društvenim mrežama.

Dok federalni zakonodavci razmatraju predloge kao što je Kids Online Safety Act (KOSA), države stvaraju različite regulative koje industrijski lideri kritikuju zbog komplikacija koje stvaraju manjim igračima na tržištu. NetChoice, industrijska asocijacija, nazvala je SAFE for Kids Act neustavnim, tvrdeći da bi zakon mogao povećati izloženost dece štetnom sadržaju.

Guvernerka Hočul je na konferenciji za novinare povodom potpisivanja zakona izjavila: "Ko će zadržati dah čekajući federalno rešenje? Ja ne." Autori SAFE for Kids Act-a navode da je cilj zakona zaštita mentalnog zdravlja dece od adiktivnih feedova društvenih mreža i od poremećaja sna zbog korišćenja društvenih mreža noću.

Pucnjava Njujork Bruklin Brooklyn metro Foto: Tanjug/AP

Njujorška tužiteljka, Leticija Džejms, istakla je da su političari morali da prevaziđu otpor lobista tehnološke industrije kako bi usvojili ove zakone. "Bacili su novac, a mi smo imali ljude", rekla je Džejms. "Ljude i ljude roditelja iz celog Njujorka koji prepoznaju opasnosti društvenih mreža."

(Telegraf.rs)

Video: Bebi Dol danas sahranjuje majku: Stigla na groblje, posle dugo vremena je u javnosti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    22. jun 2024 | 13:28

    "Njujork zabranjuje" - БРИНУ... зато су на сваком ћошку обезнањени од хемије...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA