≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kaspersky odgovorio na zabranu: Odluka SAD je politička, ne zasnovana na dokazima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija Kaspersky ističe da je ova odluka doneta na osnovu trenutne geopolitičke klime i teorijskih scenarija, a ne na osnovu sveobuhvatne procene integriteta njihovih proizvoda i usluga

  • 0
Kaspersky, USA Foto: Robert Way / Shutterstock.com

Administracija predsednika Džoa Bajdena donela je odluku o zabrani korišćenja softvera kompanije Kaspersky u Sjedinjenim Američkim Državama zbog navodnih zabrinutosti za nacionalnu bezbednost. Ova odluka je doneta zbog tvrdnji da ruske kompanije poput Kasperskyja mogu prikupljati i zloupotrebljavati lične podatke američkih građana. Kompanija Kaspersky je brzo reagovala na ovu odluku, naglašavajući da nije uključena u aktivnosti koje bi ugrozile nacionalnu bezbednost SAD.

"Kompanija Kaspersky je upoznata sa odlukom Ministarstva trgovine SAD da zabrani upotrebu softvera kompanije Kaspersky u Sjedinjenim Državama. Odluka ne ograničava prodaju ili promociju ponude Threat Intelligence servisa koji se tiču uvida o sajber pretnjama i/ili treninga i obuka u SAD", navodi se u saopštenju.

Kompanija Kaspersky ističe da je ova odluka doneta na osnovu trenutne geopolitičke klime i teorijskih scenarija, a ne na osnovu sveobuhvatne procene integriteta njihovih proizvoda i usluga.

"Iako je zagovarala sistem po kojem bi se sigurnost proizvoda kompanije Kaspersky mogla nezavisno verifikovati od strane kredibilne i nezavisne treće strane, kompanija Kaspersky veruje da je Ministarstvo trgovine donelo odluku na osnovu trenutne geopolitičke klime i teorijskih scenarija, a ne na osnovu sveobuhvatne procene integriteta proizvoda i usluga kompanije Kaspersky", navodi se dalje u saopštenju.

"Kompanija Kaspersky se ne bavi aktivnostima koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost SAD. Naprotiv, kompanija joj daje značajan doprinos, bilo svojim izveštavanjem, bilo zaštitom od raznih pretnji koje ciljaju interese i saveznike SAD", naglašava kompanija, dodajući da će iskoristiti sve zakonski dostupne opcije kako bi očuvala svoje poslovanje i odnose na američkom tržištu.

Kompanija Kaspersky je ponovila svoju posvećenost bezbednosti, ističući da već više od 26 godina uspešno ostvaruje svoju misiju izgradnje bezbednije budućnosti, štiteći više od milijardu uređaja širom sveta.

"Kompanija Kaspersky pruža vrhunske proizvode i usluge korisnicima širom sveta kako bi ih zaštitila od svih vrsta sajber pretnji i više puta je pokazala svoju nezavisnost od bilo koje vlade. Pored toga, kompanija je primenila značajne mere povećanja transparentnosti, značajno prevazilazeći one koje primenjuje bilo koja druga kompanija iz oblasti sajber bezbednosti, kako bi pokazala svoju trajnu posvećenost integritetu i pouzdanosti", stoji u saopštenju.

Odluka Ministarstva trgovine SAD, prema kompaniji Kaspersky, nepravedno ignoriše dokaze o kvalitetu i sigurnosti njihovih proizvoda. "Glavni efekat ovih mera biće korist koju one pružaju sajber kriminalu. Međunarodna saradnja među stručnjacima za sajber bezbednost je ključna u borbi protiv zlonamernog softvera, a ova odluka ograničava te napore," navode iz kompanije.

Odluka, prema kompaniji Kaspersky, oduzima slobodu korisnicima i organizacijama da koriste zaštitu koju žele, primoravajući ih da se udalje od, prema nezavisnim testovima, najbolje anti-malver tehnologije u industriji. "Ovo će izazvati dramatične poremećaje za naše klijente, koji će biti primorani da hitno zamene tehnologiju koju preferiraju i na koju su se godinama oslanjali za svoju zaštitu", ističe se u saopštenju koje je naš portal dobio.

Kompanija je saopštila da će nastaviti sa svojim poslovanjem i braniti se od poteza koji ugrožavaju njihovu reputaciju i komercijalne interese, ističući rast prodaje od 11 procenata u 2023. godini i optimizam za budućnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA