≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bajdenova administracija udara na Kaspersky: Zabranjena prodaja i ažuriranje ovog antivirusa u Americi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova zabrana je druga velika akcija Bajdenove administracije usmerena protiv proizvoda sa stranim vezama

  • 1
Kasperski, Kaspersky Foto: Shutterstock

Administracija predsednika Bajdena odlučila je da zabrani Kaspersky softver u Sjedinjenim Američkim Državama zbog veza sa Rusijom. Ova odluka dolazi usled zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, jer ruske kompanije kao što je Kaspersky navodno mogu da prikupe i zloupotrebe lične podatke američkih građana.

Zabrana će se odvijati u dva koraka. Prvo, sva nova prodaja Kaspersky proizvoda će prestati u roku od 30 dana od zvanične objave zabrane. To znači da do kraja jula, Kaspersky softver i licence više neće biti dostupni za prodaju u SAD-u. Drugi korak počinje 100 dana nakon objave zabrane, kada će sva upotreba Kaspersky softvera i proizvoda sa Kaspersky tehnologijom morati da prestane. Ovaj period je dat kako bi kompanije imale dovoljno vremena da pronađu adekvatne zamene.

Ova zabrana je druga velika akcija Bajdenove administracije usmerena protiv proizvoda sa stranim vezama. Ranije je najavljena zabrana TikTok-a ukoliko kineska kompanija ByteDance ne proda vlasništvo nad ovim brendom. Međutim, za razliku od TikTok-a, Kaspersky ima mnogo kraći rok za povlačenje sa američkog tržišta, što čini ovu zabranu gotovo neizbežnom.

Odluka da se zabrani Kaspersky verovatno ima političke motive, s obzirom na to da se predsednički izbori 2024. približavaju. Bajden, kao pretpostavljeni kandidat Demokratske stranke, može koristiti ovu meru kao način da se distancira od ruskih uticaja koji su obeležili prethodne izbore.

Zanimljivo je da je alat kojim se Bajden koristi za ovu zabranu isti onaj koji je bivši predsednik Tramp koristio za zabranu Huaweija 2019. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Heroj Srbije, Luka Jović pred medijima: Verovao sam do kraja u gol

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA