Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi zakon EU protiv enkripcije naišao na žestok otpor: "To je neizvodljivo i opasno"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je cilj zaštita dece online, predložene mere su izazvale žestoke reakcije stručnjaka i aktivista za digitalnu privatnost

  • 0
EU enkripcija Foto: Shutterstock.com

Evropska unija planira da uvede novi zakon koji bi mogao ozbiljno da ugrozi privatnost digitalnih komunikacija. Predlog zakona, poznat kao "Chat Control", zahtevaće od pružalaca internet usluga da skeniraju privatne razgovore, emailove, poruke na društvenim mrežama i fotografije kako bi identifikovali materijale koji prikazuju zlostavljanje dece.

Iako je cilj zaštita dece online, predložene mere su izazvale žestoke reakcije stručnjaka i aktivista za digitalnu privatnost.

Predlog zakona predviđa tzv. "klijent-side skeniranje" ili "moderaciju prilikom slanja", što znači da će sadržaj biti analiziran na uređajima korisnika pre nego što se enkriptuje i pošalje. Algoritmi će identifikovati ilegalne sadržaje i prijaviti ih vlastima pre nego što budu bezbedno preneti, što ugrožava samu svrhu enkripcije.

Ovo nije prvi put da se ovakav predlog pojavljuje. Apple je 2021. godine najavio planove za sličan sistem, ali je brzo odustao nakon oštrih kritika stručnjaka za bezbednost i civilnih grupa.

Meredit Vitaker, izvršna direktorka Signala, u otvorenom pismu EU naglasila je da je predlog neizvodljiv i opasan: "Nema načina da se ovakvi predlozi implementiraju u kontekstu end-to-end enkriptovane komunikacije bez fundamentalnog podrivanja enkripcije i stvaranja opasnih ranjivosti koje bi imale globalne posledice."

Threema, još jedna usluga za enkriptovanu komunikaciju, objavila je da masovni nadzor nije kompatibilan sa demokratijom i da ugrožava bezbednost podataka. U slučaju da predlog bude usvojen, Threema je zapretila povlačenjem svoje usluge iz EU.

U utorak, 37 poslanika Evropskog parlamenta potpisalo je otvoreno pismo Savetu Evrope, pozivajući zakonodavce da odbace "Chat Control". U pismu su naglasili da bi obavezno skeniranje enkriptovane komunikacije "razbilo sigurnu end-to-end enkripciju" i bilo u suprotnosti sa evropskim vrednostima digitalne privatnosti i ljudskih prava.

(Telegraf.rs)

Video: Prva izjava nove Mis Srbije: Nisam očekivala pobedu, ali sam se nadala

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA