Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon odlaska iz OpenAI-a, Sutskever pokreće SSI: "Izgradnja bezbedne superinteligencije je ključna"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Safe Superintelligence Inc. ima za cilj da paralelno razvija sigurnosne mere i tehnološke kapacitete AI sistema

  • 0
Ilya Sutskever Foto: Profimedia.rs

Ilja Sutskever, jedan od ključnih osnivača OpenAI-a, nedavno je napustio kompaniju i osnovao novu firmu, Safe Superintelligence Inc. (SSI), koja će se fokusirati na razvoj sigurne superinteligencije. Sutskever je zajedno sa Danijelom Grosom, bivšim liderom AI tima u Apple-u, i Danijelom Levijem, iskusnim inženjerom iz OpenAI-a, pokrenuo ovu kompaniju.

Novi početak dolazi nakon neslaganja sa rukovodstvom OpenAI-a, kada su Sutskever i nekoliko drugih članova odbora glasali za smenu izvršnog direktora Sama Altmana. Ovaj potez je bio motivisan brigom oko komunikacije i poverenja unutar kompanije.

Safe Superintelligence Inc. ima za cilj da paralelno razvija sigurnosne mere i tehnološke kapacitete AI sistema, tretirajući ih kao tehničke probleme koje je moguće rešiti kroz napredno inženjerstvo i naučna otkrića.

Sutskever je u svojoj izjavi naglasio da će kompanija biti potpuno posvećena svojoj misiji bez ometanja menadžerskim zadacima ili proizvodnim ciklusima, čime će osigurati da su sigurnost, bezbednost i napredak izolovani od kratkoročnih komercijalnih pritisaka.

Kompanija trenutno ima kancelarije u Palo Altu i Tel Avivu i aktivno traži tehničke stručnjake da se pridruže njihovom timu.

Za razliku od OpenAI-a, koji je započeo kao neprofitna organizacija, SSI je od početka koncipirana kao profitabilna kompanija. Gros je izjavio da ne očekuje probleme u prikupljanju kapitala s obzirom na interesovanje za AI tehnologiju i kvalifikacije tima.

(Telegraf.rs)

Video: Govor Veselina Jevrosimovića na komemoraciji Nevenu Raniću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA