Vreme čitanja: oko 2 min.

SpaceTech u fokusu: Kako svemirska tehnologija transformiše poljoprivredu, transport i klimatske promene

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Panel diskusija na Dublin Tech Summitu osvetlila je ogroman potencijal SpaceTech-a i njegov uticaj na razne industrije

  • 0
Dublin Tech Summit Foto: PA

Na panel diskusiji pod nazivom "Kako SpaceTech menja poslovni univerzum" održanoj na Nexus Stage na Dublin Tech samitu, diskutovano je o revolucionarnom uticaju svemirske tehnologije na različite industrije. Panelisti su se osvrnuli na najnovije inovacije i razvoj u oblasti SpaceTech-a, koji obećava da će transformisati poljoprivredu, transport, šumarstvo, klimatske promene i prehrambenu industriju.

Rob Dezboro, generalni partner VC kompanije Seraphim Space, otvorio je panel diskusiju ističući kako digitalna infrastruktura u svemiru već donosi benefite mnogim sektorima. Sateliti koji koriste veštačku inteligenciju za rano otkrivanje vremenskih nepogoda i ambiciozni projekti poput svemirskih hotela samo su neki od primera koji su bili diskutovani.

David Moloni, glavni naučnik kompanije Ubotica, naglasio je kako AI i mašinsko učenje omogućavaju naprednu analitiku i donošenje odluka u realnom vremenu, što je ključno za sektore kao što su transport i poljoprivreda. Svemirski podaci omogućavaju precizno praćenje klimatskih promena i optimizaciju resursa, što doprinosi efikasnijem poslovanju.

Ruth Meki, CSO i suosnivač mBryonics-a, osvrnula se na to kako SpaceTech doprinosi razvoju pametnih gradova i međunarodnoj trgovini. Njena kompanija radi na integraciji svemirske tehnologije sa zemaljskom infrastrukturom kako bi se postigla veća povezanost i efikasnost u urbanim sredinama.

Dublin Tech Summit Foto: PA

Dr. Šej Strong, VP analitike u ICEYE, predstavio je kako njihovi radarski sateliti sa sintetičkom aperturom (SAR) koriste AI za praćenje i analizu prirodnih katastrofa. Ova tehnologija omogućava brze i precizne reakcije na katastrofe, što može spasiti mnoge živote i smanjiti materijalne štete.

Dr. Norah Patin, aeronautički inženjer, naučnik i astronaut kandidat iz Réaltra Space Systems Engineering-a, podelila je svoje iskustvo u razvoju svemirskih sistema i istraživanju svemira. Njeno učešće u projektima kao što su svemirski turizam i građevinski sistemi u svemiru pokazuje koliko je SpaceTech uzbudljiva i napredna oblast.

Panel diskusija na Dublin Tech Summitu osvetlila je ogroman potencijal SpaceTech-a i njegov uticaj na razne industrije. Kako tehnologija nastavlja da napreduje, svemirska infrastruktura postaje ključni faktor za unapređenje poslovanja na Zemlji. Uz integraciju AI i mašinskog učenja, svemirska tehnologija pruža nove mogućnosti za inovacije i poboljšanje kvaliteta života.

Dublin Tech Summit Foto: PA

Na ovom događaju je, kao i prethodnih godina, prisustvovala kompanija Comtrade. Ove godine su događaj ispratili Vladan Atanasijević, Chief Operations Officer Comtrade Group i Peter Hribersek, Vice President of Business Development Comtrade 360. Njihovo prisustvo dodatno naglašava značaj događaja i ukazuje na posvećenost Comtrade-a u praćenju najnovijih tehnoloških trendova i inovacija.

(Telegraf.rs)

Video: Huawei obeležava deceniju inovacija: U Narodnom muzeju predstavljen novi Watch GT4

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA