Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da ostanemo ljudi u eri veštačke inteligencije: Telegraf na Dublin Tech samitu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glavna tema bila je kako da osiguramo da nas AI ne "pregazi" i kako da se postaramo da ostanemo ljudi

  • 0
Dublin Tech samit Foto: PA

Na ovogodišnjem Dublin Tech Summitu, koji je održan od 30. do 31. maja 2024. godine, jedan od najzanimljivijih panela bio je "AI and Us", gde su stručnjaci diskutovali o etičkim aspektima veštačke inteligencije. Panelisti su uključivali dr. Irinu Mirkinu, Džoanu Grifin, En Kerigi i Džoanu Mulvihil, koji su podelili svoja mišljenja o tome kako osigurati da AI tehnologija ostane u skladu sa ljudskim vrednostima.

Glavna tema bila je kako da osiguramo da nas AI ne "pregazi" i kako da se postaramo da ostanemo ljudi.

En Kerigi, CIO kompanije Logitech, naglasila je važnost ljudskog kontakta, posebno u kontekstu pandemije kada su online sastanci postali uobičajeni. Ona je istakla da su nam često nedostajali suptilni znaci kao što su govor tela, što je ključno za kompletnu komunikaciju i razumevanje među ljudima.

Dr. Irina Mirkina, AI Lead u UNICEF-u, govorila je o odgovornoj upotrebi AI tehnologije, naglašavajući potrebu za auditom AI sistema kako bi se osigurala pravednost i transparentnost. Mirkina je istakla da je važno balansirati napredak u AI sa etičkim normama, kako bi tehnologija radila u korist društva, a ne na njegovu štetu.

Džoana Grifin, osnivač kompanije Humology, i Džoana Mulvihil, lider za digitalizaciju i održivost u kompaniji Siemens, dodatno su razradile teme moralnih vrednosti u razvoju AI, diskutovajući o tome kako se mogu implementirati sistemi koji ne samo da su inteligentni, već i empatični. Grifin je govorila o potencijalu AI u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, naglašavajući važnost razvoja AI sistema koji mogu da prepoznaju i odgovore na emocionalne potrebe dece.

Diskusija je obuhvatila i pitanja kako tehnologija može da poboljša obrazovanje i zdravlje dece, uzimajući u obzir ne samo pamet, već i dobrotu veštačke inteligencije.

Dublin Tech Summit 2024 je okupio preko 200 govornika iz različitih industrija, pružajući platformu za razmenu ideja i inovacija. Pored panela "AI and Us", događaj je obuhvatao teme od sajber bezbednosti do održivih tehnologija, reflektujući širok spektar interesovanja učesnika.

Ovaj panel je još jednom pokazao da je važno da se u razvoju AI tehnologije ne zaborave ljudske vrednosti i empatija, osiguravajući da tehnologija služi ljudima na najbolji mogući način.

Na ovom događaju je, kao i prethodnih godina, prisustvovala kompanija Comtrade. Ove godine su događaj ispratili Vladan Atanasijević, Chief Operations Officer Comtrade Group i Peter Hribersek, Vice President of Business Development Comtrade 360. Njihovo prisustvo dodatno naglašava značaj događaja i ukazuje na posvećenost Comtrade-a u praćenju najnovijih tehnoloških trendova i inovacija.

(Telegraf.rs)

Video: Futa otkrio detalje o velikom projektu u Džejovu čast, predstavio i članove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA