≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uhapšen čovek koji je navodno vodio "najveći botnet na svetu za sajber kriminal"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Botnet je mreža zaraženih računara koje napadači kontrolišu daljinski za izvođenje zlonamernih aktivnosti kao što su spam, krađa podataka i DDoS napadi

  • 0
Botnet Foto: Shutterstock.com

Međunarodni tim za sprovođenje zakona uspeo je da uhapsi kineskog državljanina i razbije veliki botnet koji je, kako navode zvaničnici, funkcionisao skoro deset godina. Ovaj botnet, nazvan "911 S5", omogućio je svojim korisnicima da počine brojne zločine, uključujući krađu identiteta, eksploataciju dece i finansijske prevare, među kojima su i prevare vezane za pandemijsku pomoć.

Botnet je mreža zaraženih računara koje napadači kontrolišu daljinski za izvođenje zlonamernih aktivnosti kao što su spam, krađa podataka i DDoS napadi.

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je uhapšen June Vang, 35, koji je navodno vodio ovaj botnet i ostvario profit od najmanje 99 miliona dolara prodajući pristup kriminalcima. Vang je uhapšen 24. maja u Singapuru, a pretražne naredbe su izvršene i u Singapuru i na Tajlandu. Tokom operacije zaplenjeno je 29 miliona dolara u kriptovalutama.

Direktor FBI Kristofer Rej izjavio je da je "911 S5" verovatno najveći botnet na svetu, sa mrežom računara zaraženih malverom u skoro 200 zemalja. Prema optužnici podnetoj u istočnom okrugu Teksasa, kriminalci su koristili Vangovu mrežu zombiranih računara za krađu milijardi dolara od finansijskih institucija, izdavalaca kreditnih kartica i državnih programa pomoći od 2014. godine.

Vang je, prema rečima američkog državnog tužioca Merika Garlanda, prodavao pristup preko 19 miliona hijakovanih Windows računara, uključujući više od 613.000 u Sjedinjenim Državama, kriminalcima koji su koristili taj pristup za počinjenje raznovrsnih zločina. Ukupna procenjena šteta prouzrokovana prevarama iznosi više od 5,9 milijardi dolara, uključujući 560.000 lažnih zahteva za osiguranje od nezaposlenosti.

Vang je navodno upravljao botnetom putem 150 posvećenih servera, od kojih je polovina iznajmljena od pružalaca usluga sa sedištem u Sjedinjenim Državama. Optužnica navodi da je Vang koristio nezakonito stečeni novac za kupovinu 21 nekretnine u SAD, Kini, Singapuru, Tajlandu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i St. Kitsu i Nevisu, gde je stekao državljanstvo putem investicija.

Američko Ministarstvo pravde zahvalilo je policiji i drugim vlastima u Singapuru i na Tajlandu na njihovoj pomoći u ovoj operaciji.

(Telegraf.rs)

Video: Premijera u Beogradu: Novi model BMW Serije 5 podigao luksuz i performanse na sledeći nivo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA