Vreme čitanja: oko 1 min.

Australija želi da kriminalizuje doxxing: "Moramo da zaštitimo građane od ove sramne i opasne prakse"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijer Antoni Albaneze izjavio je da je zatražio od ministra pravde da pripremi zakonodavstvo koje će biti usmereno na borbu protiv doxxinga, odnosno zlonamernog objavljivanja privatnih informacija na internetu

  • 0
Doxxing Foto: Shutterstock.com

U nastojanju da ojača zaštitu privatnosti građana i suzbije govor mržnje, Vlada Australije najavila je nacrt novih zakona koji će kriminalizovati doxxing. Ovaj potez dolazi kao odgovor na sve češće slučajeve javnog objavljivanja ličnih podataka pojedinaca na internetu, što se često koristi kao sredstvo za njihovo kažnjavanje ili uznemiravanje.

Premijer Antoni Albaneze izjavio je da je zatražio od ministra pravde da pripremi zakonodavstvo koje će biti usmereno na borbu protiv doxxinga, odnosno zlonamernog objavljivanja privatnih informacija na internetu. Ova inicijativa dolazi kao odgovor na preporuke iz revizije Zakona o privatnosti, a cilj joj je adresiranje i sprečavanje ovakve vrste digitalnog nasilja.

Albanezeova odlučnost da se suprotstavi doxxingu podstaknuta je nedavnim incidentom u kojem su propalestinski aktivisti objavili imena, detalje, fotografije i podatke na društvenim mrežama stotina Jevreja, uključujući i poznate ličnosti poput pevačice Debre Konvej. Ove osobe, većinom iz kreativne industrije, bile su deo WhatsApp grupe osnovane s ciljem međusobne podrške u borbi protiv porasta antisemitizma.

"Ovo nije Australija kakvu želimo da vidimo", naglasio je premijer, osuđujući ciljanje pojedinaca na osnovu njihove vere ili uverenja kao potpuno neprihvatljivo.

Izvršni savet australijskih Jevreja pozdravio je vladin plan da doxxing proglasi krivičnim delom. Iako postojeći zakoni zabranjuju upotrebu društvenih mreža za pretnje i zastrašivanje, akteri koji stoje iza kampanja doxxinga, koje uključuju zastrašivanje, nasilne pretnje i zloupotrebu, ne bi smeli da ostanu nekažnjeni.

"Moramo da zaštitimo građane od ove sramne i opasne prakse", izjavio je predsednik saveta, Danijel Agion, izražavajući spremnost za saradnju s vladom u cilju postizanja efikasne zaštite građana od doxxinga, piše The New Daily.

Ovim potezom, Vlada Australije želi da pošalje jasnu poruku da je zaštita privatnosti i sigurnosti njenih građana prioritet, kao i da će se odlučno boriti protiv svih oblika digitalnog nasilja i zloupotrebe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA