Vreme čitanja: oko 2 min.

Brže, stabilnije, efikasnije: Wi-Fi 7 je nova generacija bežičnog interneta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Wi-Fi 7 donosi značajna poboljšanja u odnosu na prethodne standarde, posebno u oblastima poput strimovanja sadržaja visokog kapaciteta i bežičnog gejminga

  • 0
Wi-Fi 7 Foto: Shutterstock.com

Wi-Fi Alijansa, ključna organizacija za bežične tehnologije, zvanično je počela sa sertifikacijom uređaja koji podržavaju Wi-Fi 7, novu generaciju bežičnog interneta za domove. Ovaj potez predstavlja važan korak ka širokoj implementaciji Wi-Fi 7 standarda u različite tehnološke proizvode poput telefona, laptopova i rutera, koji se očekuju u prodaji tokom 2024. godine.

Kako Wi-Fi Alijansa ističe, Wi-Fi 7 donosi značajna poboljšanja u odnosu na prethodne standarde, posebno u oblastima poput strimovanja sadržaja visokog kapaciteta i bežičnog gejminga sa niskim latencijama. Ovo je posebno važno u vreme kada virtuelna realnost dobija na popularnosti, a rad od kuće postaje standard. Kevin Robinson, izvršni direktor Wi-Fi Alijanse, naglasio je da je Wi-Fi 7 "prva generacija razvijena od samog početka" za 6GHz opseg, koji pruža brže i šire bežične spektre, prvi put korišćene u Wi-Fi 6E uređajima.

Iako su neki proizvođači, kao što su Netgear, TP-Link i Eero, već lansirali Wi-Fi 7 rutere na tržište, sertifikacija od strane Wi-Fi Alijanse je ključna za garantovanje interoperabilnosti uređaja. Ovo ne znači da će nesertifikovani uređaji biti nekompatibilni, ali sertifikacija pruža sigurnost u njihovom međusobnom povezivanju i radu.

Wi-Fi 7 će takođe uvesti Multi-Link Operation (MLO) tehnologiju, koja predstavlja svojevrsnu agregaciju bežičnih veza na dva ili tri opsega od 2.4 GHz, 5GHz i 6GHz. Ovo obećava veću brzinu i stabilnost veze, s obzirom da izlazak iz dometa jednog opsega neće zahtevati ponovno povezivanje na drugi. Pored toga, MLO pruža i prednosti u pogledu latencije, budući da simultano korišćenje tri opsega znači veću verovatnoću za brz prenos podataka.

Iako neće svi ruteri podržavati istovremeno povezivanje na sva tri opsega, čak i podrška za dva opsega predstavlja značajan napredak u odnosu na trenutne standarde. Wi-Fi 7 će biti kompatibilan sa prethodnim verzijama Wi-Fi-a, što znači da će stariji uređaji moći da se povezuju sa novim Wi-Fi 7 ruterima, iako neće imati koristi od svih novih funkcija.

Ukratko, Wi-Fi 7 donosi obećanje bržeg, stabilnijeg i efikasnijeg bežičnog interneta, što će biti ključno u godinama koje dolaze, kako za pojedinačne korisnike, tako i za poslovne subjekte. Nova infrastruktura koju Wi-Fi 7 donosi predstavlja planiranje za budućnost u kojoj će brzina i stabilnost interneta biti ključni faktori uspeha.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA