Vreme čitanja: oko 1 min.

Konačno su ih nagovorili: Apple sledeće godine dodaje RCS podršku za iMessage

Vreme čitanja: oko 1 min.

Apple najavljuje integraciju RCS standarda u iMessage, obećavajući poboljšanu interoperabilnost sa Android uređajima

  • 0
iPhone, iMessage Foto: DenPhotos / Shutterstock.com

Apple je objavio da će sledeće godine u svoj popularni iMessage servis integrisati Rich Communication Services (RCS) standard. Ovaj potez omogućava korisnicima iMessage-a unapređenu komunikaciju sa korisnicima van Apple ekosistema, koristeći RCS preko mobilnih operatera umesto tradicionalnog SMS-a. RCS nudi funkcije poput potvrda o čitanju, slanja multimedijalnog sadržaja visokog kvaliteta i indikatora pisanja.

U saopštenju za medije, Apple navodi: "Sledeće godine uključujemo podršku za RCS Universal Profile, standard koji trenutno publikuje GSM Association. Ovo će raditi zajedno sa iMessage-om, koji će i dalje biti siguran i prednost za korisnike Apple-a."

Ovaj korak dolazi usled povećanog pritiska na Apple za bolju interoperabilnost s Android uređajima. Google je već neko vreme vodio kampanju za usvajanje RCS-a od strane Apple-a, a očekuje se da će ovaj potez poboljšati komunikaciju između korisnika različitih platformi.

RCS je originalno razvijen od strane GSM Association kao naprednija verzija SMS-a, a Google je obnovio interesovanje za ovaj standard akvizicijom Jibe-a 2015. godine. Apple-ova podrška za RCS verovatno neće uključivati sve Googleove dodatke na standard, kao što je enkripcija.

Iako je RCS napredniji od SMS-a, neće nužno dostići funkcionalnost savremenih aplikacija za razmenu poruka. Međutim, RCS će, kao usluga vezana za broj telefona, biti široko dostupan i verovatno univerzalno prihvaćen, što predstavlja važan korak ka poboljšanju komunikacije između različitih platformi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA