Google uvodi veliku promenu: Recite zbogom lozinkama, od sada prijava putem pristupnih ključeva

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Pristupni ključevi omogućavaju korisnicima da se prijave koristeći otisak prsta, skeniranje lica, PIN ili šablon za otključavanje uređaja

Pet meseci nakon što je prvi put omogućio pristupne ključeve kao opciju prijavljivanja, Google je objavio da će oni sada postati podrazumevana metoda za prijavu na sve lične naloge korisnika. Google-ovi menadžeri proizvoda, Kristijan Brend i Sriram Kara, izjavili su da je ova promena rezultat pozitivnih povratnih informacija od korisnika.

"Ova nova funkcija znači da će korisnici pri sledećem prijavljivanju na Google nalog početi da vide upite za kreiranje i korišćenje pristupnih ključeva, što će pojednostaviti njihova buduća prijavljivanja", rekli su Brend i Kara.

Pristupni ključevi omogućavaju korisnicima da se prijave koristeći otisak prsta, skeniranje lica, PIN ili šablon za otključavanje uređaja. Prema Google-ovim istraživanjima, ovakav način prijavljivanja je brži za 40% u odnosu na korišćenje lozinki. Takođe je i bezbedniji jer pristupni ključevi nisu podložni fišing napadima.

Opcija korišćenja lozinke i dalje će postojati za korisnike koji žele da se prijave na tradicionalni način. Googleova funkcija "Preskoči lozinku kada je moguće" će biti uključena po defaultu, ali korisnici mogu da je isključe ako žele.

Svaki pristupni ključ je jedinstven i vezan za specifični Google nalog i uslugu, što omogućava korisnicima da imaju više pristupnih ključeva za različite platforme kao što su Android, iOS, macOS i Windows. Ovi ključevi su bezbedno čuvani i sinhronizovani u oblaku, što omogućava lako prelazak na nove uređaje.

Ova novost dolazi samo dve nedelje nakon što je Microsoft uveo podršku za pristupne ključeve u svoj novi operativni sistem, Windows 11. I druge velike platforme, kao što su eBay i Uber, poslednjih meseci su takođe uvele ovu funkciju.

(Telegraf.rs)

Video: HONOR Magic V3 je preklopni telefon koji ne pravi kompromise

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA