Rekordna godina za ransomware napade: SAD glavna meta

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

SAD ostaju primarni cilj sajber kriminalaca, dok se broj napada povećao za 75% u odnosu na prethodnu godinu. Evropa nije daleko iza sa sve većim brojem sajber napada

Ransomware napadi na globalnom nivou dosegli su vrhunce, pokazuje najnoviji izveštaj kompanije Malwarebytes. Između jula 2022. i juna 2023. godine, Sjedinjene Američke Države bile su najviše na meti ovih napada. Sa preko 1,900 prijavljenih slučajeva, čak 43% napada potiče iz SAD-a, što predstavlja porast od 75% u odnosu na prethodnu godinu.

Iako su se Nemačka, Francuska i Velika Britanija takođe našle na udaru, broj napada u tim zemljama je ipak manji u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama. Izveštaj ističe 48 različitih grupa koje su koristile ransomware da bi napale američke kompanije, vladine organizacije i obične potrošače tokom navedenog perioda. Uz to, zdravstvene i obrazovne institucije su posebno bile pogođene ovim sajber napadima.

Najveći globalni izvršilac ovih napada je grupa pod nazivom Clop. Ova kriminalna organizacija je evoluirala tokom protekle godine, pa je najviše koristila ranjivosti u softveru da bi proširila obim svojih napada.

Iako izveštaj kompanije Malwarebytes prikazuje samo prijavljene incidente, realan broj napada bi mogao biti i viši od 1,900. Svaki ransomware napad ima za cilj da iznudi otkup, a neke organizacije su možda odlučile da plate i zadrže incident u tajnosti.

Napad sajber kriminalaca se menjaju, te umesto da koriste phishing e-mailove i varaju ljude da preuzmu viruse, oni sada koriste ranjivosti u softveru. Ova promena taktike može da objasni povećanje broja prijavljenih incidenata.

U međuvremenu, Francuska je doživela dvostruki rast broja napada u poslednjoj godini, a napadi su posebno bili usmereni na vladine institucije. Velika Britanija je doživela 200 napada od 32 različite grupe, sa alarmantnim porastom frekvencije. Prošle godine, Velika Britanija je prijavila prosečno jedan ransomware napad mesečno, dok je ove godine taj broj skočio na osam napada mesečno, prenosi Engadget.

Ovi podaci ukazuju da su ransomware napadi ozbiljna globalna pretnja koja zahteva urgentan odgovor od vladinih institucija, kompanija, ali i pojedinih korisnika. Stoga je neophodno preduzeti sve neophodne mere zaštite i prevencije kako bi se minimizirao rizik od ovih sajber napada.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA