Microsoft gasi Cortanu, da li bi Apple trebalo da uradi isto sa Siri?

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Microsoft najavljuje povlačenje svog virtuelnog asistenta Cortane, ističući promenu fokusa ka generativnoj veštačkoj inteligenciji. Da li će Apple pratiti ovaj primer sa Siri?

Cortana, virtuelni asistent kompanije Microsoft, predstavljen 2014. godine, uskoro će biti deo prošlosti. Cortana, koja je korisnicima omogućavala izvršavanje različitih zadataka putem glasovnih komandi slično kao Siri, povlači se najnovijim ažuriranjem Windows 11. Microsoft ovaj korak opravdava promenom fokusa prema veštačkoj inteligenciji.

Kako prenosi Windows Latest, Cortana je dobila ažuriranje nakon dve godine bez novih funkcionalnosti. Međutim, umesto novih opcija, ažuriranje označava kraj Cortane. Korisnici se sada susreću sa porukom da je "Cortana kao samostalna aplikacija u Windows-u postala zastarela".

Prema rečima Microsofta, Cortana će nastaviti da postoji unutar aplikacija kao što su Outlook i Microsoft Teams. Međutim, ni to neće dugo trajati. Kompanija preusmerava svoj fokus na Bing Search i Windows Copilot, koji se oslanjaju na generativnu veštačku inteligenciju.

"Počev od avgusta 2023, nećemo više podržavati Cortanu kao samostalnu aplikaciju u Windows-u. Međutim, korisnici će i dalje imati pristup moćnim produktivnim funkcijama u Windows-u i Edge-u, koje poseduju poboljšane AI sposobnosti," saopštava Microsoft.

Očekuje se da će Cortana biti ugašena i na ranijim verzijama Windows-a u narednim nedeljama. Činjenica da su Microsoft i OpenAI zajedno radili na unapređenju četbot tehnologije, objašnjava odluku kompanije da se odrekne svog asistenta starijeg od deset godina u korist nove tehnologije.

Otvara se pitanje - da li bi Apple trebalo da sledi ovaj primer sa Siri?

Tim Kuk, izvršni direktor Applea, nedavno je istakao da Apple već godinama istražuje "širok spektar AI tehnologija", uključujući "generativnu AI".

Postoje glasine da Apple interno razvija tehnologiju koja bi mogla da bude konkurencija popularnom ChatGPT-u. Međutim, dok su Microsoft i Google već učinili svoje nove alate dostupnim javnosti, Apple je još uvek daleko od toga.

U međuvremenu, Siri ostaje Siri. Zaposleni u Appleu izražavaju nezadovoljstvo kada je reč o razvoju Siri, navodeći "organizacijsku disfunkciju i nedostatak ambicije".

S obzirom na ono što druge kompanije postižu sa generativnom veštačkom inteligencijom, čini se da je vreme da Apple preispita svoj pristup Siri i usmeri napore na nove tehnologije.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA