Srbi skeptični prema AR/VR naočarima: Anketa otkriva da više od polovine ne vidi njihovu svrhu

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Rezultati nedavne ankete na portalu Telegraf.rs pokazali su da korisnici u Srbiji nisu još uvek spremni da prihvate AR/VR naočare kao deo svakodnevnog života. Na pitanje "Da li biste koristili pametne naočare (AR/VR) kao svakodnevni gedžet?", čak 55.92% ispitanika odgovorilo je negativno. Samo 16.82% anketiranih je izrazilo spremnost da koristi ove uređaje svakodnevno, dok je 27.26% navelo da bi ih koristili samo za specifične svrhe, kao što su igranje video igara, edukacija ili poslovna upotreba.

Ovi rezultati dolaze u trenutku kada se veliki tehnološki giganti, poput kompanija Apple i Meta, fokusiraju na razvoj i lansiranje naprednih AR/VR naočara. Apple Vision Pro, koji je izazvao veliku pažnju tokom predstavljanja, nudi revolucionarne funkcije i obećava integraciju proširene stvarnosti u svakodnevni život. Slično tome, Meta Quest nastoji da postane vodeći uređaj u sferi virtuelne stvarnosti, posebno za gejming i društvene interakcije.

Ipak, rezultati ankete sugerišu da većina korisnika u Srbiji još uvek ne vidi potrebu za ovim uređajima u svakodnevnoj upotrebi. Jedan od razloga može biti cena ovih uređaja, ali i percepcija njihove korisnosti u realnim situacijama. Dok Apple Vision Pro privlači pažnju svojom naprednom tehnologijom, njegova cena ga čini nepristupačnim za mnoge korisnike, što može dodatno doprineti nezainteresovanosti prema AR/VR tehnologiji.

S druge strane, oni koji su zainteresovani za ove uređaje uglavnom ih vide kao alat za specifične namene, kao što su zabava, edukacija ili profesionalna upotreba. Ovo pokazuje da, iako postoji interesovanje za tehnologiju proširene i virtuelne stvarnosti, ona još uvek nije dovoljno utemeljena u svakodnevnim aktivnostima korisnika u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA