≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple u trci s vremenom: Razvija softversko rešenje da izbegne zabranu prodaje pametnih satova u SAD

Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple inženjeri intenzivno rade na modifikaciji softvera za senzor kiseonika u krvi na Apple Watch-u, u nadi da će izbeći zabranu prodaje

  • 0
Apple Watch Foto: DenPhotos / Shutterstock.com

Kao što smo pisali, Apple se suočava s ozbiljnim izazovom u Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija je nedavno objavila da će morati da obustavi prodaju najnovijih modela Apple Watch-a - Series 9 i Apple Watch Ultra 2 - u SAD-u zbog predstojeće zabrane uvoza. Ova situacija je rezultat spora oko patenta s kompanijom Masimo, koja se bavi proizvodnjom medicinskih uređaja.

Prema informacijama koje je objavio Bloomberg, Apple-ovi inženjeri su u žurbi da izmene softver koji upravlja senzorom kiseonika u krvi na ovim uređajima. Cilj je da se izbegne upotreba tehnologije koja navodno krši patente koje drži Masimo. Ovo je deo Apple-ovog šireg plana da pronađe kako pravna, tako i tehnička rešenja za nastavak prodaje svojih proizvoda.

Ključ spora leži u tehnologiji koju koristi senzor kiseonika u krvi na Apple Watch-u. Masimo insistira na tome da su neophodne promene u hardveru, a ne samo u softveru, kako bi se rešio problem kršenja patenata. Međutim, iz Apple-a sugerišu da bi softversko rešenje moglo biti dovoljno za izbegavanje zabrane.

Promene u softveru se smatraju bržim i praktičnijim rešenjem, ali je malo verovatno da će biti spremne pre početka zabrane prodaje. Promene na hardveru bi, s druge strane, mogle da potraju mesecima. U oktobru, Međunarodna trgovinska komisija (ITC) je naložila zabranu uvoza određenih modela Apple Watch-a nakon što je utvrđeno da krše patente Masima.

Iako postoji mogućnost da predsednik SAD, Džo Bajden, preispita i poništi odluku ITC-a, takvi postupci su retki. Apple se priprema za poštovanje odluke ITC-a tako što će obustaviti prodaju spornih modela u maloprodajnim objektima i na mreži u predviđenim rokovima.

Ova situacija ne utiče na model Apple Watch SE, koji ne sadrži sporni senzor. Apple izražava neslaganje s odlukom ITC-a i nastoji da pronađe sve moguće načine za nastavak prodaje svojih proizvoda u SAD-u.

Očekuje se da će Apple, ukoliko odluka ostane na snazi, nastaviti sa pravnim postupcima kako bi što pre vratio Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 na američko tržište.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA