≫ 

Pravi leteći tanjir: Naučnici testiraju novi “lebdeći rover” koji levitira koristeći prirodni naboj Meseca

Rover podseća na klasični leteći tanjir iz naučno-fantastičnih filmova.

  • 0

Naučnici su razvili novi lunarni rover koji lebdi, koji kažu da će moći da levitira tako što će koristiti prirodni naboj Meseca. Rover funkcioniše tako što koristi prednost električnog polja koje se stvara na Mesecu i drugim nebeskim telima bez atmosfere, poput asteroida.

Tim vazduhoplovnih inženjera sa MIT-a kaže da se električno polje stvara zahvaljujući direktnom izlaganju površine sunčevom zračenju, zbog nedostatka atmosfere.

Na Mesecu, površinski naboj je dovoljno jak da levitira mesečevu prašinu gotovo metar iznad zemlje, na sličan način kao što se od statičkog elektriciteta kosa diže na glavi.

Rover je u obliku diska i koristi sićušne jonske zrake za punjenje vozila i povećanje prirodnog naelektrisanja na površini Meseca, stvarajući silu sa malo energije.

Kako tačno funkcioniše?

Lebdeći dizajn oslanja se na upotrebu minijaturnih jonskih potisnika.

Ove male, mikrofabrikovane mlaznice su povezane sa rezervoarom koji sadrži jonsku tečnost u obliku rastopljene soli na sobnoj temperaturi.

Kada se primeni napon, joni u tečnosti se pune i emituju kao snop kroz mlaznice sa određenom silom.

Na osnovu ovog jednostavnog modela, tim je predvideo da bi mali rover, težak manje od kilograma, mogao da postigne levitaciju od oko jednog cm iznad zemlje, na velikom asteroidu kao što je Psyche, koristeći jonski izvor od 10 kilovolti.

Da bi došlo do sličnog poletanja na Mesecu, istom roveru bi bio potreban izvor od 50 kilovolti.

To je trenutno samo koncept i testiran je samo u simulacijama, a ne u stvarnom svetu, ali su istraživači sa MIT-ja uvereni da će funkcionisati kako je predviđeno.

Nadaju se da bi buduće misije na Mesec i asteroide mogle da rasporede rovere koji koriste jonske potisnike da bezbedno lebde i manevrišu preko nepoznatog, neravnog terena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA