Ove trakice na prstima sakupljaju energiju iz znoja dok vi ne radite ništa i pune vaše uređaje

 
 
 ≫ 
  • 2

Mali uređaj stvara elektricitet i kada se prstima za koje je pričvršćena dodiruje bilo kakva površina i kada se po njoj tapka

Tim naučnika sa Kalifornijskog univerziteta iz San Dijega konsturisao je prenosivi sakupljač energije koji može da proizvodi električnu energiju, dok onaj ko ga nosi ne mora ništa da radi. Trakica koja se postavlja na vrhove prstiju proizvodi energiju i dok onaj ko je nosi spava ili sedi.

A sve što je potrebno da bi energija bila proizvedena je malo znoja ili da prsti nešto dodiruju, što znači da osoba koja ih nosi ne mora posebno da se fizički napreže kako bi proizvela energiju.

Ovaj izum predstavlja korak napred u proizvodnji još praktičnijih nosivih uređaja, koji će biti jednostavni i pristupačni, i pogodni za svakodnevnu upotrebu, ističe koautor istraživanja, doktorant Lu Jin, navodi UC San Diego na svom sajtu.

Mali uređaj stvara elektricitet kada se prstima za koje je pričvršćena trakicu dodiruje bilo kakva površina i kada se po njoj tapka. Svaka takva radnja, od kucanja na telefonu i tastaturi, ili sviranja klavira omogućava proizvodnju energije.

Vrhovi prstiju se, inače, stalno znoje, pošto se na njima nalazi više od 1.000 znojnih žlezda (mogu da luče od 100 od 1.000 puta više znoja od ostalih delova tela), pa ovaj mali uređaj većinu svoje energije crpi upravo iz znoja. Delovi uređaja napravljeni su od inovativnih superupijajućih materijala, koji su veoma efikasni u pretvaranju hemikalija iz znoja u električnu energiju.

Elektrode od ugljenične pene upijaju znoj i pretvaraju ga u električnu energiju. One sadrže enzime koji pokreću hemijske reakcije između molekula laktata i kiseonika za proizvodnju struje. Ispod elektroda se nalazi čip koji stvara dodatnu stuju kada se prstima nešto dodiruje, a sva proizvedena energija se skladišti u mali kondenzator, iz koga može da se otpušta u druge uređaje.

Da bi testirali svoj uređaj, naučnici su jednom volonteru dali da ga nosi na vrhu prsta. Posle 10 sati spavanja, uređaj je uspeo da sakupi 400 milidžula energije, što je dovoljno za napajanje pametnog ručnog sata puna 24 sata. Tapkanjem prstom po različitim površinama proizvelo je još dodatnih 30 milidžula energije.

Naučnici ističu da, kada njihov uređaj bude usavršen, u kombinaciji sa drugim uređajima za skladištenje energije može da bude predvodnik potpuno nove generacije samonapajajućih prenosnih uređaja.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA