Veselin Jevrosimović: Pametno kulinarstvo
Pripremanje hrane staro je koliko i ljudski rod. I ne radi se samo o nasušnoj potrebi za preživljavanjem. Otkrivanje novih namirnica, smišljanje načina za njihovu obradu, kombinovanje ukusa i kreiranje recepata predstavlja svojevrsnu umetnost i pasiju za milione u celom svetu.
Neminovno se u ovu priču uključila i tehnologija, još od kada su pre pet hiljada godina nastale prvi peći za hleb.
U prethodnih sto godina, najpre sa uvođenjem električnih frižidera, a zatim i novih vrsta pećnica, praktičnih malih kućnih aparata i drugih inovacija, hrana koju jedemo postaje raznovrsnija. Tome je doprinela i mogućnost transporta namirnica iz najudaljenijih delova sveta.
Sa pojavom interneta, a naročito nakon popularizacije društvenih mreža i platformi za deljenje sadržaja, dobili smo trend kombinovanja različitih kuhinja i otkrivanja egzotičnih sastojaka i začina. To se izrodilo u svojevrsnu globalnu modu, pa svake godine imamo nova jela koja stiču fantastičnu popularnost i postaju sastavni deo menija domaćica i restorana širom planete. Paralelno sa tim, kućni aparati ubrzano postaju „pametniji“.
Svi redom dobijaju ekrane osetljive na dodir, mogućnost za povezivanje na internet i upravljanje putem mobilnog telefona, napredne senzore i sisteme za automatizaciju. Čak su se pojavili uređaji koji sami pripremaju kompletan ručak, dovoljno je da u njih ubacite sastojke i izaberete program. Osim toga, postoje i aparature za jednostavan i kontrolisan uzgoj začinskih biljaka kod kuće, bez obzira na doba godine ili klimatske uslove u kojima živite.
Nabrojano omogućuje da svaki kulinar profesionalac ili entuzijasta može mnogo lakše da vrši eksperimentisanje. Ako ništa drugo, ono u nadi da će njen ili njegov pronalazak postati viralan i popularan na mrežama. Čak se pojavio i trend korišćenja veštačke inteligencija za predlaganje kombinacija ukusa i različitih regionalnih kuhinja.
Videćemo da li će tehnološka budućnost doneti neke nove vidove pripremanja hrane. U delima naučne fantastike naziru se ideje koje bi mogle da se obistine.
Teško da ćemo u skorije vreme moći kod kuće da „štampamo“ ukusna jela ili da imamo pilule koje su dovoljne da obezbede dnevne potrebe za kalorijama, proteinima i vitaminima, ali je sigurno da će inovatori nastaviti da se bave i ovim, izuzetnom važnom delom naših života.
(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)
Video: Zbog jakog mraza poledica gotovo paralisala saobraćaj u prestonici: Beograd okovan ledom
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.