Zašto je i dalje misterija ko je osnivač Bitkoina, Satoši Nakamoto?

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Piter Tod, poznati programer bitkoina, odlučno je demantovao tvrdnje iznesene u dokumentarcu HBO-a koje sugerišu da je on misteriozni kreator bitkoina, Satoši Nakamoto. Jedna od ključnih tvrdnji u filmu je da je Nakamoto možda greškom koristio Todov nalog na oglasnoj tabli da nastavi post koji je prvobitno napisan pod pseudonimom "Satoshi" korisničkim imenom.

Međutim, Tod je odbacio ove tvrdnje, pojašnjavajući da je u to vreme njegov nalog bio pod anonimnim imenom "retep". Tod je koristio pseudonim, a istakao je da je, da je slučajno objavio kao Nakamoto, lako mogao da napusti taj nalog i kreira novi.

U mejlu upućenom Blumbergu, Tod je izrazio frustraciju zbog nedostatka odgovarajuće provere činjenica u dokumentarcu, nazivajući tvrdnje "pristupom zasnovanim na činjenicama i slučajnostima" otkrivanju Satošijevog identiteta.

Tod je takođe izrazio zabrinutost za svoju bezbednost nakon objavljivanja dokumentarca. Veruje se da pravi Satoši Nakamoto još uvek kontroliše Bitkoin novčanike koji sadrže oko milion bitkoina, u vrednosti od približno 62 milijarde dolara po trenutnim cenama. Tod se plaši da bi lažno optuživanje nekoga da je Nakamoto moglo dovesti tu osobu u opasnost, čineći je potencijalnom metom kriminalaca koji žele da je kidnapuju ili opljačkaju.

Bitkoin Foto: Shutterstock

"On dovodi moj život u opasnost da bi promovisao svoj film", rekao je Tod. Od lansiranja Bitkoina 2009. godine, pravi identitet Satošija Nakamota, bilo da se radi o jednoj osobi ili grupi, ostao je jedna od najvećih nerešenih misterija u svetu kriptovaluta.

Tokom godina, brojni pojedinci su predloženi kao potencijalni kreatori. Godine 2014, Newsweek je tvrdio da je fizičar Dorijan Nakamoto osoba iza bitkoina, iako je on tu tvrdnju negirao. Godine 2015. Njujork tajms je spekulisao da bi kompjuterski naučnik Nik Sabo mogao biti Nakamoto. Pored toga, Australijanac Kreg Rajt se neslavno deklarisao kao Satoši, ali je britanski sudija kasnije presudio da on nije izumitelj Bitkoina.

Uprkos naporima dokumentarca, film na kraju ne uspeva da pruži ubedljive dokaze o Nakamotovom pravom identitetu. Dok Piter Tod ostaje istaknuta figura u Bitkoin zajednici, značajno doprinoseći njenom razvoju, do sada se nikada nije ozbiljno smatrao Nakamotom.

Uprkos spekulacijama koje su u toku, Tod nastavlja svoj rad u svetu kriptovaluta, dok pravi identitet kreatora Bitkoina ostaje trajna misterija.

(Telegraf.rs/Goran Lazarov)

Video: Poznati prošetali crvenim tepihom, a tu je i jugić: Premijera filma "Prva klasa - pun gas"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA