Kako će izgledati kripto tržište za pet godina?

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kada je Satoši Nakamoto predstavio Bitkoin 2009. godine, to je postavilo temelje za uspon različitih kriptovaluta poput Litecoin i Namecoin. Lansiranje Ethereuma 2015. godine dovelo je do naprednijeg blokčejna, uvodeći pametne ugovore koji su podstakli eksponencijalni rast na tržištu kriptovaluta.

Bitkoin je, na primer, porastao sa manje od 4.000 dolara u 2019. na preko 70.000 dolara u roku od nekoliko godina. Danas oko 6,8% svetske populacije poseduje kriptovalute, a tržište je procenjeno na 2,13 milijardi dolara.

Jedan od najdinamičnijih razvoja u kripto prostoru predstavlja uspon decentralizovanih finansija (DeFi). DeFi pruža finansijske usluge bez oslanjanja na tradicionalne posrednike kao što su banke ili brokerske firme. Umesto toga, sve je automatizovano putem pametnih ugovora.

Prvobitno izgrađen na Ethereumu, DeFi se od tada proširio na mreže kao što su Solana, Binance Smart Chain i Avalanche.

Njegov cilj je da finansijske usluge učini dostupnijim i eliminiše potrebu za centralnim vlastima. Decentralizovane berze takođe olakšavaju direktne transakcije, smanjujući naknade i operativnu složenost.

Regulacija je još jedna ključna oblast koja oblikuje budućnost kriptovaluta. Očekuje se da će tokom narednih pet godina regulatorne promene, uključujući odobrenje ETF-ova za kriptovalute, ojačati legitimitet tržišta i privući više institucionalnih investitora. Bitkoin ETF-ovi su fondovi kojima se trguje na berzi koji prate vrednost Bitkoina i trguju na tradicionalnim tržišnim berzama, a ne na berzama kriptovaluta.

Bitkoin, bitcoin, kriptovalute Foto: Tanjug/AP

Na primer, američka Komisija za hartije od vrednosti i berzu nedavno je odobrila Bitkoin ETF-ove, što odražava rastuće regulatorno prihvatanje. Iako ovo donosi stabilnost i zaštitu investitora, prekomerna regulacija bi mogla ugušiti inovacije i smanjiti decentralizovanu prirodu koja čini kriptovalute jedinstvenim.

Prepolovljenje Bitkoina, zakazani događaj koji smanjuje nagrade za rudarenje, takođe igra značajnu ulogu u oblikovanju njegovog tržišta. Četvrto prepolovljenje, koje se dogodilo u aprilu 2024, smanjilo je nagrade za rudarenje sa 6,25 na 3,125 Bitkoina.

Istorijski gledano, ova prepolovljenja su dovela do skoka cena, a mnogi stručnjaci predviđaju još jedan rast, koji bi potencijalno mogao da počne u četvrtom kvartalu 2024. i da se nastavi do 2025.

Institucionalno usvajanje je još jedan pokretač budućnosti kriptovaluta. Velike kompanije kao što su Tesla, PayPal i Microsoft sada prihvataju kriptovalute i očekuje se da će ovaj trend rasti. Takođe se očekuje da će veštačka inteligencija preoblikovati kripto tržište, poboljšati bezbednost, smanjiti prevare i učiniti trgovanje efikasnijim.

Sve u svemu, budućnost kriptovaluta je obećavajuća. Sa napretkom u tehnologiji, jasnoćom propisa i povećanim usvajanjem, tržište je postavljeno za značajan rast u narednih pet godina.

Kako će zaista sve izgledati, pokazaće budućnost.

(Telegraf.rs/Goran Lazarov)

Video: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA