Veselin Jevrosimović: U društvu najboljih

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

U danu kada ovaj tekst izađe iz štampe, u Berlinu će svečano biti zatvoren ovogodišnji IFA sajam, najveće svetsko predstavljanje noviteta i trendova u oblasti korisničke i kućne elektronike. O značaju ovog skupa govori i činjenica da IFA ove godine slavi čitav vek postojanja.

Bezmalo dve hiljade izlagača i više od dve stotine hiljada posetilaca okupilo se da u pet dana prikaže i oproba najzanimljivije nove elektronske proizvode za kućnu i ličnu upotrebu. Imao sam priliku da aktivno učestvujem na sajmu i otkrijem šta nas sve čeka u bliskoj tehnološkoj budućnosti.

Samo nabrajanje svega što smo videli prevazilazi obim ovog teksta. Bilo je tu pametnih telefona sa savitljivim ekranima i moćnim kamerama, naprednih robota usisivača, minijaturnih dronova za kreatore sadržaja, kompletnih sistema za pametnu kuću, inovativnih pristupa konstruisanju prenosnih računara, novih pametnih časovnika i televizora koji se pretvaraju u ogledalo kada su isključeni.

Veselin Jevrosimović Foto: Marko Jovanović

Predstavljeni su i novi procesori za računare i mobilne uređaje, naročito konstruisani da odgovore na zahteve veštačke inteligencije. Meni su se posebno svidele slušalice koje, korišćenjem veštačke inteligencije, mogu automatski da prevode ono što čujete sa 40 najzastupljenijih svetskih jezika.

Takođe, puno svežih ideja videli smo u domenu kućne elektronike. Na primer, prikazan je koncept kuhinjske radne površine koja može bežično da napaja električnom energijom kućne aparate. Dalje, tu su televizori kojima možete da upravljate glasom, bez potrebe za daljinskim upravljačem, ali i mašine za veš koje mogu da prepoznaju vrstu tkanine i težinu, a zatim automatski podese parametre za bolju efikasnost. Svi kućni uređaji mogu da se međusobno povežu i upare sa sistemima za kontrolu pametnog doma.

Prethodnih sto godina, koliko se održava IFA, obeležio je buran tehnološki razvoj. Od prvih radio aparata, preko kolor televizora, video kamera i mobilnih telefona, stigli smo do veštačke inteligencije i pametnih uređaja koji iz korena menjaju način na koji funkcioniše svakodnevni život.

Dalekovidosti pokretača sajma potvrđuje činjenica da je 1930. godine glavni govornik na otvaranju bio Albert Ajnštajn, dok važnost ovog događaja podvlače imena najvećih svetskih kompanija koje su došle da predstave svoje inovacije. U opisanom društvu našao se i domaći brend Tesla, čime smo pokazali da smo zreli da se takmičimo sa najboljima.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA