Koliko precizno veštačka inteligencija može da predvidi zemljotres?

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U izuzetnom otkriću, istraživači sa Univerziteta Teksas u Ostinu razvili su algoritam veštačke inteligencije (AI) koji je pokazao neviđenu tačnost u predviđanju zemljotresa. Tokom sedmomesečnog ispitivanja u Kini, razvijeni model veštačke inteligencije je uspešno predvideo 70% zemljotresa, nudeći značajan potencijal za buduća poboljšanja u pripremi za zemljotrese i upravljanju rizikom.

Algoritam veštačke inteligencije, dizajniran da otkrije suptilne statističke anomalije u seizmičkim podacima, obučen je korišćenjem ogromnog skupa podataka prošlih podataka o zemljotresima. Tokom testiranja, AI je izdavao nedeljne prognoze i uspeo da predvidi 14 zemljotresa u krugu od oko 300 kilometara od njihove stvarne lokacije, sa skoro tačnim procenama njihove magnitude. Iako je propustio jedan zemljotres i izdao osam lažnih upozorenja, ukupna stopa uspeha AI označila je značajan napredak u tehnologiji predviđanja zemljotresa. Impresivan učinak veštačke inteligencije doneo joj je prvo mesto na međunarodnom takmičenju održanom u Kini, gde je nadmašio 600 drugih prijava. Ova pobeda je naglasila efikasnost i prilagodljivost AI, naglašavajući njen potencijal za širu primenu u regionima podložnim zemljotresima kao što su Kalifornija i Teksas.

Nalazi ovog ispitivanja objavljeni su u Biltenu Seizmološkog društva Amerike, privlačeći globalnu pažnju na ovaj inovativni pristup. Uprkos ovim obećavajućim rezultatima, istraživači priznaju da je ovaj pristup veštačkoj inteligenciji još uvek u začetku. Sergej Fomel, profesor na Birou za ekonomsku geologiju Univerziteta Teksas, naglasio je da, iako se predviđanje zemljotresa smatra nedostižnim, uspeh veštačke inteligencije u Kini ukazuje da bi ovaj naizgled nemoguć problem mogao biti rešiv. Međutim, ostaje još mnogo posla pre nego što se ova AI može univerzalno primeniti.

Sledeći koraci uključuju testiranje veštačke inteligencije u drugim regionima sa razvijenim mrežama za praćenje seizmičkog stanja, kao što su Kalifornija, Japan i Teksas. Istraživači veruju da usavršavanjem veštačke inteligencije i njenom integracijom sa modelima zasnovanim na fizici, njegova preciznost može biti dodatno poboljšana, sužavajući predviđanja na samo nekoliko desetina milja.

Potencijalni uticaj ovog modela veštačke inteligencije na pripremljenost za zemljotres je dubok. Čak i sa preciznošću od 70%, ova veštačka inteligencija bi mogla dramatično da smanji ljudske i ekonomske posledice zemljotresa pružanjem ranih upozorenja, dajući zajednicama ključno vreme za primenu bezbednosnih mera.

Krajnji cilj istraživačkog tima je da stvori AI sistem sposoban da predvidi zemljotrese bilo gde u svetu. Kombinovanjem metoda zasnovanih na podacima sa modelima zasnovanim na fizici, oni imaju za cilj da razviju generalizovanu veštačku inteligenciju koja se može primeniti globalno. Iako je ovaj cilj možda još dalek, nedavni napredak u predviđanju zemljotresa sa veštačkom inteligencijom predstavlja značajan korak ka tome da to postane stvarnost.

(Telegraf.rs/Goran Lazarov)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA