Da li će rastući američki dug ojačati bitkoin?

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Tržište bitkoina trenutno doživljava fluktuacije, nakon što se povuklo sa svog vrhunca od preko 70.000 dolara dostignutog u martu. Ovaj pad je praćen rastućom zabrinutošću zbog zapanjujućih 35 triliona dolara duga Sjedinjenih Država i upozorenjima milijardera Ilona Maska o potencijalnom uništenju američkog dolara, što bi moglo dovesti do finansijskog kolapsa zemlje.

Situacija se pogoršala nakon što je bivši predsednik Donald Tramp predložio radikalan plan za eliminaciju američkog duga, što je doprinelo značajnom padu vrednosti dolara, najniže od početka godine. Takva ekonomska nestabilnost podiže očekivanja za kasniji bum cena bitkoina.

Kompanije za upravljanje kripto imovinom Grayscale, izrazila je poverenje u budućnost bitkoina, sugerišući da bi kriptovaluta mogla da napreduje usred tekuće deprecijacije dolara. On je primetio da je bitkoin već postigao procenu od trilion dolara tokom perioda snage dolara, što ukazuje da je potencijal za rast imovine značajan u klimi trajne slabosti dolara.

Investitori trenutno čekaju stavove predsednika Federalnih rezervi, od koga se očekuje da će se pozabaviti mogućnošću smanjenja kamatnih stopa tokom svog predstojećeg govora na ekonomskom simpozijumu u Džekson Holu.

Ovo potencijalno ublažavanje monetarne politike verovatno će biti štetno po dolar, za koji se tvrdi da je i dalje precenjen. Bez obzira na to ko pobedi na predstojećim predsedničkim izborima, bilo da je to Tramp ili potpredsednica Kamala Haris, očekivanje kontinuirane visoke potrošnje SAD sugeriše da će državni dug nastaviti da eskalira.

Predviđa se da će, bez obzira na političko vodstvo, fiskalna politika ostati nepromenjena, stvarajući povoljne uslove za procvat bitkoina. Uprkos nedavnom padu cena bitkoina, one su i dalje znatno veće od najnižih vrednosti koje su doživele 2022.

Značajan faktor koji je pokretao ovogodišnji zamah bitkoina je uvođenje višestrukih spot bitkoin fondova kojima se trguje na berzi (ETF) na Vol Stritu. Mnogi učesnici na tržištu su optimistični da će ova sredstva povećati cenu bitkoina do 2025. Institucionalni investitori su aktivno kupovali, što je moguć pozitivan znak za budućnost tržišta.

Dok se dolar bori, zlato je dostiglo rekordne vrednosti usred rastuće globalne neizvesnosti. Analitičari primećuju da se investitori još uvek ne okreću ka bitkoinu kao sigurnom utočištu tokom turbulentnih vremena. Međutim, očekivani institucionalni interes sugeriše da bi značajan pomak mogao da se desi, najavljujući snažno tržište bitkoina kako se ekonomski uslovi razvijaju. Da li će tako i biti, pokazaće bliska budućnost.

(Telegraf.rs/Goran Lazarov)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA