Veselin Jevrosimović: Poruka koja život znači

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Uživanje u divljini fantastičan je način da se čovek „resetuje“, istinski posveti sebi i sakupi energiju za ostatak godine

Sezona je letovanja, pa verujem da među čitaocima postoje i oni koji se odlučuju za aktivan odmor u prirodi, daleko od brzog života urbane svakodnevice, ali i popularnih turističkih destinacija opterećenih gužvama.

Uživanje u divljini fantastičan je način da se čovek „resetuje“, istinski posveti sebi i sakupi energiju za ostatak godine.Međutim, čak i za iskusne planinare, svaki izlet u prirodu nosi sa sobom određene rizike i zahteva pripremu i odgovarajuću opremu.

U slučaju bilo kakve vanredne situacije, veoma je važno da postoji mogućnost komunikacije sa spoljnim svetom. Na žalost, mobilne mreže nisu dostupne uvek i svuda, što me dovodi do teme današnjeg teksta. Naime, kompanija Epl je nedavno u novu verziju operativnog sistema za svoje mobilne uređaje uvrstila interesantnu funkcionalnost nazvanu Poruke putem satelita (eng. Messages via Satellite).

Veselin Jevrosimović Foto: Milena Đorđević

Ova usluga funkcioniše tako što, kada izgubite mobilni signal, telefon automatski pronalazi najbliži komunikacioni satelit i uspostavlja vezu sa njim. Uređaj vas obaveštava kada je veza sa satelitom uspostavljena i pruža mogućnost slanja tekstualnih poruka na bilo koji broj telefona. Za nekoga ko je ostao zarobljen u planini, jedna takva poruka može da znači spašen život.

Trenutno ovaj sistem funkcioniše samo na novijim Ajfon uređajima i za sada samo u SAD, ali je planirano proširenje i na ostatak sveta. Ostaje da vidimo kakvo će biti interesovanje za ovu vrstu rezervne opcije za komunikaciju u vanrednim situacijama.

U međuvremenu, okoreli avanturisti na raspolaganju imaju neke druge opcije. Najčešće se koriste namenski satelitski telefoni i komunikatori. Na žalost, sami uređaji, a i pretplata, zahtevaju značajna ulaganja, pa se ne isplate u amaterske svrhe i tamo gde postoji mogućnost barem povremenog prijema signala klasičnih mobilnih mreža.

Premda nije privukla veliku pažnju korisnika, usluga Poruke putem satelita predstavlja značajan korak napred u smislu mogućnosti korišćenja pametnih telefona za komunikaciju u bilo kojoj situaciji. Takođe, pokazuje na koji način mobilni uređaji budućnosti treba da prevazilaze infrastrukturne i druge izazove.

Zbog toga verujem da će i ostali proizvođači uskoro ovu ili sličnu uslugu uvrstiti u standardnu opremu svojih modela.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Video: Pripadnici helikopterske jedinice MUP-a uspešno lokalizovali požar u rejonu Raške

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA