Kako veštačka inteligencija utiče na mobilne telefone?

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kako novi iPhone 16 integriše funkcije veštačke inteligencije?

Novi iPhone 16 sadrži mnoštvo noviteta koji do sada nisu korišćeni a koji se zasnivaju na veštačkoj inteligenciji. Najnovija verzija iOS operativnog sistema, iOS 18 primenjuje modele veštačke inteligencije koja upravlja procesiranjem unutar uređaja. Apple-ov sistem veštačke inteligencije, nazvan Apple Intelligence, primenjen je na gotovo svaki aspekt iOS 18 i iPhone 16 serije. Ova integracija poboljšava različite funkcionalnosti uključujući Siri, Apple aplikacije kao što su Safari i Mail, poboljšanje fotografija, generativni tekst i slike, lekturu i još mnogo toga.

Siri dobija preko potrebnu reviziju, nudeći moderniji i suptilniji interfejs sa šarenim sjajem oko ivica ekrana kad se aktivira. Ova verzija Siri je dizajnirana da razume i učestvuje u prirodnom razgovoru, čineći interakciju intuitivnijom a manje se oslanjajući na precizan govor. Siri sada može da pristupi informacijama sa fotografija, poruka, pošte i drugih aplikacija, što omogućava personalizovane odgovore na upite. Ova poboljšana memorija Siri omogućava naknadna pitanja, što olakšava vođenje kontinuiranog dijaloga. Pored toga, korisnici sada mogu da komuniciraju sa Siri preko teksta dvostrukim dodirom na dnu ekrana da bi otkrili tastaturu.

Apple Intelligence deluje kao lični uređivač, sposoban da prepisuje e-poštu u različitim tonovima, lektoriše tekst, sumira sadržaj, ističe ključne tačke, pa čak i ubacuje tabele. Korisnici mogu dati određena uputstva za modifikacije teksta, a AI će se prilagoditi u skladu sa tim. Ako je to tačno, korisnici neće morati da posećuju druge web lokacije koje pomažu sa takvim funkcijama. AI takođe nudi mogućnost sumiranja dugih poruka i čitavih nizova mejlova, pomažući korisnicima da brzo uoče važne tačke.

Nova funkcija „Genmoji“ omogućava korisnicima da kreiraju personalizovane emotikone putem tekstualnih upita, zadržavajući isti stil kao standardni emotikoni. Tu je i nova aplikacija Playground, koja omogućava korisnicima da kreiraju prilagođene slike koristeći Apple Intelligence.

Poboljšanja u Safariju će uneti dosta novina. Apple pretraživač će navodno predstaviti inteligentno pretraživanje, koje koristi veštačku inteligenciju za analizu web stranica i isticanje ključnih tačaka ili fraza, pružajući siže kako bi se uštedelo vreme za čitanje. Nova alatka za brisanje weba omogućava korisnicima da uklone neželjene elemente sa web lokacija, kao što su oglasi, obezbeđujući da ovi elementi ostanu skriveni tokom budućih poseta.

Enhanced Photos je novi alat za obradu fotografija, omogućava korisnicima da uklone neželjene objekte sa fotografija sa većom preciznošću. AI osigurava da se uklone samo predviđeni elementi, održavajući integritet preostale slike. Pored toga, aplikacija Fotografije sada podržava intuitivnija pretraživanja i može da kreira uspomene iz opisa, pretvarajući fotografije i video zapise u personalizovane filmove.

Integracija Apple Intelligence i AI funkcija u iPhone 16 će ​​značajno poboljšati iOS iskustvo. Iako su neke funkcije već́ dostupne na drugim telefonima, Apple-ov pristup bi mogao biti malo bolji. Ovo je samo početak revolucije koju AI donosi primenom na elektronske uređaje. Pretpostavke su da će i ostali uređaji krenuti putem primene AI. Kako će zaista biti, pokazaće budućnost.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Video: Zbog čega to Ceca ne može mirno da spava: Pevačica podelila hit snimak na TikToku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA