Veselin Jevrosimović: Provereno i pouzdano

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ovaj primer je dokaz da nije uvek najvažnije da imamo najsavremeniju i najmoćniju opremu

Znate li koliko svetlost pređe za jedan dan? Otprilike dvadeset šest milijardi kilometara! Radi se o udaljenosti koju ljudski um teško da uopšte može da pojmi, iz jednostavnog razloga što kroz evoluciju nismo imali praktičnu potrebu da razumemo tako velike brojeve.

Upravo toliko daleko od zemlje se trenutno nalazi letelica Vojadžer 1, prvi proizvod ljudske kreativnosti i inženjerskog umeća koji je uspeo da izađe izvan granica sunčevog sistema. Da pređe toliki put trebalo mu je gotovo pola veka, jer je lansiran 1977. godine.

Naučnici agencije NASA i dalje održavaju komunikaciju sa Vojadžerom 1 i od njega primaju podatke od izuzetne važnosti za nauku.

Veselin Jevrosimović Foto: Milena Đorđević

E sad, šta mislite koliko je jak kompjuter koji pokreće ovu letelicu? U odnosu na telefone u našim džepovima i računare na našim stolovima, njegova moć je zanemariva i smešna. Ipak, već pedeset godina obrađuje i šalje nam podatke o sunčevom sistemu, uključujući i slike pomoću kojih smo otkrili da Jupiter poseduje prstenove.

Ne radi se o klasičnom računaru sa operativnim sistemom ili RAM memorijom, iz prostog razloga što šezdesetih godina prošlog veka, kada je projektovan, oni nisu postojali. Procesor poseduje, za ondašnje prilike, neverovatnih 70 kilobajta memorije, a čitav sistem se sastoji od tri kompjutera sa različitim zaduženjima. Pri tome svaki ima i rezervnu kopiju za slučaj da osnovni zakaže.

Ovaj primer je dokaz da nije uvek najvažnije da imamo najsavremeniju i najmoćniju opremu. Ponekad, a tako je po pravilu u industrijskoj i naučnoj primeni, važnije je da možemo da se oslonimo na tehnologiju od koje zavisi uspeh poslovanja kompanije, napredak nauke, a u nekim slučajevima i ljudski životi.

Predviđeno je da podaci od Vojadžera 1 stižu na Zemlju još nekoliko godina, a „svetla“ ove herojske letelice konačno će se ugasiti 2036. godine. Nakon toga, Vojadžer će nastaviti da leti kroz našu galaksiju sve dok ga ne privuče i uništi gravitacija nekog nebeskog tela.

U međuvremenu je poslato nekoliko sličnih svemirskih letelica čije misije i dalje traju. Opremljene su nešto naprednijom tehnologijom, ali je ona po procesorskoj snazi i dalje daleko ispod modernih standarda. Kao što smo videli, mnogo je važnije da je proverena i pouzdana.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Video: Samsung u Parizu predstavio budućnost sklopivih uređaja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA