Veselin Jevrosimović: Budućnost slušanja

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Koliko često u prevozu ili na razglasima na javnim mestima ne uspete da razumete važno obaveštenje jer je velika buka, a zvučnici su daleko ili su neispravni

Iz perspektive krajnjeg korisnika, Blutut (eng. Bluetooth) tehnologija se nije značajno promenila od kada je predstavljena javnosti, pre nešto više od četvrt veka.

Njome je omogućeno jednostavno i brzo povezivanje mobilnih i stacionarnih uređaja na kratkim udaljenostima. Čitav sistem provereno radi, pa je pitanje šta bi uopšte moglo da se unapredi.

U međuvremenu je Blutut standard konstantno razvijan i usavršavan. U odnosu na početke, značajno je unapređena brzina prenosa podataka, postojanost veze, sigurnost kanala komunikacije, optimizacija potrošnje energije, pa čak i domet. Tako smo došli do pete verzije koja nam donosi jednu značajnu novinu.

Veselin Jevrosimović Foto: Milena Đorđević

Naime, deo novog standarda je takozvana Aurakast (eng. Auracast) tehnologija za emitovanje Blutut signala na veliki broj uređaja.

Šta to konkretno znači? Do sada ste, na primer, jedne slušalice ili zvučnik mogli da povežete na više uređaja istovremeno i da se jednostavno prebacujete sa jednog izvora zvuka na drugi. Takođe ste mogli dva zvučnika da povežete na isti izvor. Ovo pod uslovom da bežični zvučnici ili slušalice podržavaju takvu opciju.

Sada Aurakast omogućuje da praktično neograničen broj slušalica prima signal iz istog izvora. Zamislite situaciju da u bioskopu ili na koncertu možete da koristite svoje slušalice i tako se rešite svih okolnih smetnji i šumova.

Koliko često u prevozu ili na razglasima na javnim mestima ne uspete da razumete važno obaveštenje jer je velika buka, a zvučnici su daleko ili su neispravni. Aurakast će rešiti sve opisane probleme. Sistem funkcioniše tako što osnovni uređaj - telefon, tablet, računar, televizor, automobil i slično – registruje sve dostupne Aurakast izvore u okolini i korisniku ponudi opciju da izabere onaj koji ga interesuje.

Izborom željenog kanala, osnovni uređaj, takozvani Aurakast asistent, prosleđuje slušalicama ili zvučnicima koji su na njega povezani potrebne informacije za prijem audio signala. Naravno, u svakom momentu možete na osnovnom uređaju da promenite šta želite da slušate.

Bežične tehnologije već godinama unazad sastavni su deo naše svakodnevice. Svojevrsna sloboda koju omogućuje jednostavno i stabilno bežično povezivanje definitivno je uticala na podizanje kvaliteta života ljudi.

U međuvremenu su stasale generacije koje ne mogu da zamisle svet bez bežičnog pristupa internetu, bežičnih slušalica i zvučnika, pa čak i bežičnog punjenja baterija uređaja. Za njih je Aurakast tehnologija samo još jedan logičan korak napred.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA