Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li će bitkoin ove godine dostići novi maksimum svih vremena?

N. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako se bitkoin ponašao u prošlosti nakon prepolovljenja?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Iako je trenutno u padu, bitkoin nije dostigao vrh svog trenutnog ciklusa rasta vrednosti i verovatno će ove godine preći svoj rekord svih vremena, kako pokazuju različita istraživanja. Bitkoin je u martu dostigao najviši nivo od preko 73.700 dolara, ali se od tada trguje u rasponu između 59.000 i 72.000 dolara.

Put do rekordnog nivoa u martu je u velikoj meri bio vođen odobravanjem i pokretanjem spot bitkoin fondova kojima se trguje na berzi, ili ETF-ova, u SAD u januaru. Oni su do danas privukli neto priliv od oko 14 milijardi dolara.

ETF-ovi omogućavaju investitorima da kupe proizvod koji prati cenu bitkoina bez posedovanja osnovne kriptovalute. Zagovornici kriptovaluta kažu da je ovo pomoglo da se legitimiše klasa imovine i olakšalo učešće većim institucionalnim investitorima.

Ciklus bitkoina se odnosi na period u kome se digitalna valuta penje na novi rekordni nivo, a zatim ponovo pada. Ovi ciklusi, od kojih su tri sada završena od lansiranja bitkoina, imaju tendenciju da prate sličan obrazac. To je bilo usredsređeno na događaj koji se zove prepolovljenje, tokom kojeg je nagrada za rudare prepolovljena, smanjujući ponudu bitkoina na tržištu.

Tipično, prepolovljenje se često dešava mesecima pre nego što bitkoin dostigne najviši nivo za čitav ciklus.

Ovaj trenutni ciklus je bio drugačiji. Bitkoin je porastao na najnoviji rekord pre nego što se prepolovio zbog bikovskog raspoloženja oko ETF-ova u SAD. Obzirom da je trgovanje bitkoinom u rasponu nakon rekordnog maksimuma, mnogi su se pitali da li je kriptovaluta dostigla vrh trenutnog ciklusa.

Istraživanja sugerišu da bitkoin može dostići nove vrhunce u predstojećem periodu i da su istorijski trendovi pokazali da je događaj prepolovljenja uvek prethodio periodu rasta cena koji može da traje od 366 dana do 548 dana dostizanja novog rekorda, pri čemu je svako prepolovljenje prolazilo kroz duži ciklus od prethodnog.

Poslednje prepolovljenje bitkoina dogodilo se 19. aprila ove godine, tako da ti istorijski vremenski okviri tek treba da prođu. Istražavanja su konstatovala pad aktivnosti trgovanja na centralizovanim berzama skoro dva meseca nakon događaja prepolovljenja u prethodnim ciklusima, koji izgleda odražava ovaj ciklus.

Ovo sugeriše da bi se trenutni ciklus mogao dalje proširiti do 2025. godine. Analitičari su priznali da je uticaj institucionalnih učesnika u industriji u sadašnjem ciklusu promenio prethodne trendove, dodajući da će u trećem kvartalu verovatno doći do niske trgovinske aktivnosti, što bi zauzvrat moglo da sugeriše više bočne akcije cena.

Podaci i prethodni trendovi su dovoljno jaki da sugerišu da je svaka bočna akcija cena privremena i verovatno ćemo pre kraja godine još jednom probiti prethodne maksimume svih vremena. Izveštaji, takođe, govore da je predstojeće lansiranje Ethereum ETF-a u SAD i drugih sličnih proizvoda širom sveta predodređeno da unese dodatni kapital, likvidnost i potražnju u klasu imovine. Notirano je i da se apresijacija bitkoina odvija u kratkom vremenu.

Na primer, u ciklusu 2012. godine, 91% ukupne ekspanzije cene bitkoina od prepolovljenja do rekordne vrednosti dogodilo se u četiri meseca pre vrhunca ciklusa. Ovaj udeo povećanja cena iznosio je 78% i 71% u četiri meseca pre respektivnih rekordnih nivoa u ciklusima 2016. i 2020. godine. Takva parabolična ekspanzija tek treba da se napravi u trenutnom ciklusu.

Možemo primetiti da su se odigrali istorijski obrasci u bitkoinu. Istorijski gledano, tržišni ciklusi dostižu vrhunac 12 do 18 meseci nakon prepolovljenja bitkoina, koje se poslednji put dogodilo u aprilu ove godine. Takođe nismo videli da je volatilnost dostigla prethodne vrhunce.

Na kraju, vrhovi prethodnog tržišnog ciklusa poklopili su se sa brzim nizom najviših vrednosti svih vremena, više od 10 do 20 novih maksimuma postavljenih u periodu od 30 dana. Prvu istinu o daljem kretanju cene bitkoina pokazaće budućnost.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Video: Tribina Beograd za početnike i Beogradski šik kroz vekove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA