Vreme čitanja: oko 3 min.

Kakva je uloga kriptovaluta u predsedničkoj kampanji SAD?

N. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li su kriptovalute sigurni pobednik u predstojećim predsedničkim izborima?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Bivši predsednik SAD, Donald Tramp je u oštroj promeni stava, prihvatio kriptovalute koje je nekada omalovažavao, nastojeći da nadmaši svoje rivale koji podržavaju nove tehnologije a među njima i kriptovalute.

Nekoliko sati nakon sastanka sa rudarima bitkoina, bivši predsednik je na svojoj platformi Truth Social Media rekao da korisnici kriptovaluta treba da glasaju za Trampa jer će se suprotstaviti „Bajdenovoj mržnji prema bitkoinu“.

Deklaracija je usledila nakon više nedelja usaglašenog pristupa kripto entuzijastima i ljudima koji vode industriju u razvoju i izgleda da se već isplati. Jedan izvršni direktor za rudarenje bitkoina koji se sastao sa Trampom rekao je za CNBC da se njegova industrija obavezala da prikupi preko 100 miliona dolara i privuče više od 5 miliona glasača da pomognu Trampu ove jeseni.

Setimo se da je pre samo nekoliko godina, kada je Tramp bio u Beloj kući, jasno izneo svoje stavove o bitkoinu i drugim kriptovalutama. Tada je rekao da nije obožavaoc bitkoina i drugih kriptovaluta, koje nisu novac, i čija je vrednost veoma promenljiva i zasnovana na čistom vazduhu.

Te, 2019. godine dok je još bio na funkciji smatrao je da neregulisana kripto imovina može olakšati nezakonito ponašanje, uključujući trgovinu drogom i druge ilegalne aktivnosti. Takođe je bio stava da u SAD postoji samo jedna prava valuta koja se zove američki dolar i da će tako uvek ostati. Tramp je zadržao tu poziciju i nakon što je napustio kancelariju i tek je 2021. u jednom intervjuu rekao da bitkoin samo izgleda kao prevara.

U drugom intervjuu za mrežu, on je rekao da kriptovalute izgledaju kao katastrofa koja čeka da se dogodi i da bi bitkoin trebalo regulisati na visokom nivou. Nakon svih iznetih stavova a pre tri meseca, u martu ove godine, Tramp je za CNBC rekao da se njegovo razmišljanje malo promenilo kako se cena bitkoina oporavila nakon niza skandala i neuspeha, rekavši da kripto postaje sve više ukorenjen i da nije siguran da bih želeo da ga osujeti u ovom trenutku.

Do prošlog meseca, Tramp je završio svoju evoluciju kako bi postao puni zagovornik kriptovaluta uoči nacionalne konvencije Libertarijanske partije u Vašingtonu. U govoru libertarijancima koji je često prekidan zvižducima i podsmjehom, Tramp je zaradio aplauz jer se zakleo da će zaustaviti nastojanja Džoa Bajdena da uništi kriptovalute. Obećao je da će osigurati da budućnost kriptovaluta i bitkoina bude napravljena u SAD, a ne u inostranstvu.

Podržaće pravo na zaštitu za 50 miliona vlasnika kriptovaluta u zemlji. Naglasio je da će sprečiti Federalne rezerve (Centralnu banku SAD) da utiču na bitkoin i druge kriptovalute kao i da neće dozvoliti stvaranje digitalne valute centralne banke. Pošto rudarenje kriptovaluta zahteva ogromne količine energije, Tramp sada prikazuje kriptovalute kao pitanje nacionalne i energetske bezbednosti, uključujući i industriju fosilnih goriva koju je obećao da će braniti.

Njegova kampanja je takođe objavila da će to postati prva velika predsednička kampanja u istoriji koja će prihvatiti donacije u kriptovalutama, obećavajući da će izgraditi „kriptovojsku“ koja će dovesti do pobede na izborima.

Ovaj potez dolazi pošto je Trampova kampanja uverena da može privući neke mlade glasače. Kenedi, otvoreni zagovornik kriptovaluta čije je prvo javno pojavljivanje kao predsedničkog kandidata došlo na bitkoin konferenciji u Majamiju prošle godine je podržao Trampovu promenu mišljenja po pitanju kriptovaluta.

Svedoci smo daljeg širenja kriptovaluta bez obzira na različite motive i razloge, što svakako doprinosi njihovom daljem razvoju.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Video: Kijanu Rivs i grupa Dogstar nastupila na Arsenal festu u Kragujevcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA