Vreme čitanja: oko 2 min.

Veselin Jevrosimović: Koliko smo bezbedni

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bez obzira koliko strašno mogu da zvuče napisi u novinama, to što su podaci ukradeni ne znači obavezno da ste direktno ugroženi

  • 0
Sajber kriminalci, hakeri, hakerski napad, ransomware Foto: Pixabay.com

Hteli mi to ili ne, sve više zavisimo od onlajn servisa, aplikacija i portala. Bilo da koristimo društvene mreže, kupovinu i dostavu putem interneta, striming servise iliposlovne alate, obavezno ostavljamo svoje lične podatke u nečijim bazama podataka.

Samim tim nastupa rizik od zloupotrebe i „curenja“ informacija. Tako povremeno u medijima možemo da pročitamo kako je došlo do proboja sistema bezbednosti nekog portala, te da su hakeri došli u posed podataka o stotinama hiljada korisnika.

Postavlja se pitanje šta to konkretno znači za nas i da li nešto možemo da uradimo kako bismo sprečili eventualnu štetu.

Veselin Jevrosimović intervju za Telegraf Foto: Milena Đorđević

Bez obzira koliko strašno mogu da zvuče napisi u novinama, to što su podaci ukradeni ne znači obavezno da ste direktno ugroženi. Najpre, iole ozbiljan onlajn sistem informacije čuva u takozvanom „nula znanja“ (eng. zero knowledge) režimu. Konkretno, sve lozinke su kriptovane tako da je nemoguće ili izuzetno teško saznati ih.

Dalje, podaci o kreditnim karticama su po pravilu u posedu banaka i pejment provajdera, a ne same aplikacije. U zavisnosti od banke, obavezno aktivirajte dodatnu autorizaciju svake transakcije putem SMS poruke ili jednokratnog ključa iz aplikacije. Takođe, uvek je dobro da koristite namensku karticu za kupovinu putem interneta i da na njoj držite samo onoliko sredstava koliko je neophodno.

Što se tiče korisničkih naloga i lozinki (eng. password), trudite se da poštujete pravila kompleksnosti, ali i da ne koristite isti pasvord za sve naloge.

Naime, neretko se dešava da se nalozi koje su hakeri preuzeli iz jednog sistema, koriste pri pokušaju da se napadnu neke druge aplikacije. U tom slučaju, koliko god je bezbedno okruženje te druge aplikacije, ako su korisničko ime i lozinka tačni, dozvoliće hakerima da se prijave.

Na kraju, uvek je važno da pristupate samo proverenim onlajn prodavnicama i da ne nasedate na lažne poruke u elektronskoj pošti.

Sigurnost podataka jedna je od važnih grana informacionih tehnologija, a kako vreme odmiče postaje sve značajnija. Svuda u svetu su stručnjaci koji se bave zaštitom sistema i podataka traženi i veoma cenjeni. Zbog toga preporučujem mladim ljudima koje interesuje ova oblast da na vreme počnu da prate trendove i da se obrazuju za buduće eksperte.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Video: Comtrade Distribution ističe zelenu energiju na događaju "Distribucija sunčanih vibracija"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA