Vreme čitanja: oko 2 min.

Veselin Jevrosimović: Budućnost društvenih mreža

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko god neka aplikacija ili portal bili popularni, veoma brzo mogu da odu u zaborav

  • 0
MySpace Foto: MySpace

Da li koristite društvenu mrežu Majspejs (eng. MySpace)? Pretpostavljam da većina korisnika ne zna da ova mreža postoji. Siguran sam i da su oni koji je se sećaju ubeđeni da je odavno nestala iz internet prostora.

Zbog toga je teško poverovati da je, od 2005. do 2009. godine, ovo bila najveća društvena mreža na svetu, kao i da je u tom periodu imala više posetilaca od Gugl pretraživača.

Naravoučenije je da, koliko god neka aplikacija ili portal bili popularni, veoma brzo mogu da odu u zaborav.

Veselin Jevrosimović Foto: Milena Đorđević

Što nas dovodi do današnje teme. Naime, postavlja se pitanje budućnosti društvenih mreža kakve danas poznajemo. Već sada istraživanja pokazuju da se društvene mreže suočavaju sa brojnim izazovima. Najvažniji su verovatno problem lažnih vesti, zaštita privatnosti podataka korisnika i pad zarade od oglašavanja kao osnovnog izvora prihoda za kompanije koje mrežama upravljaju.

Presudna bi ipak mogla biti zasićenost i neka vrsta „umora“ korisnika. Mreže se međusobno takmiče za naše vreme i zbog toga sve više počinju da liče jedna na drugu. Količina sadržaja kojima smo zasuti je neverovatna, dok je malo toga zaista korisno ili zabavno.

Stručnjaci zbog toga predviđaju da bi u dogledno vreme moglo da dođe do određenih promena. Vrlo je verovatno da će se pojaviti specijalizovane platforme koje će pokrivati specifična interesovanja publike. U njih će biti ugrađeni mehanizmi kontrole istinitosti podataka i posebnog vrednovanja svakog člana.

Moguće je da će većina njih funkcionisati po principu pretplate ili preporuke, kako bi kvalitet ponuđenih sadržaja ostao na visokom nivou.

U ovome će svakako pomoći i novi algoritmi veštačke inteligencije. To ne znači obavezno da će postojeće mreže nestati – pre mislim da će doći do njihove transformacije i odvajanja „javnog“ dela od tematskih zatvorenih zajednica. Oni koji se ne prilagode na vreme, proći će kao Majspejs.

Ubeđen sam da većina ljudi ne može da zamisli život bez Fejsbuka, Instagrama ili TikToka. Radi se, međutim, o navici koja se relativno lako menja. A promeniće se onda kada se pojave rešenja koja direktnije ispunjavaju očekivanja korisnika i više odgovaraju njihovim navikama i potrebama, kao i duhu vremena koje dolazi.

E sad - kako će izgledati društvene mreže budućnosti, ostaje da vidimo.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA