Zašto su hakovi na kriptovalute pali za preko 50% tokom 2023?

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kako treba da izgleda buduća odbrana kripto prostora?

Hakerski napadi na kriptovalute su uočeni od samog nastanka kriptovaluta. Jedan od osnovnih motiva za napade predstavlja nedostatak zakonske regulative a samim tim i izostanak sankcija ukoliko počinioci budu otkriveni. Napadači su mogli bez bilo kakvih zakonskih posledica da vrše napade na kripto berze ili kripto novčanike na nedozvoljeni način preuzimaju kripto novčiće.

Razvijen je čitav spektar napadačkih alata koji su omogućavali da napade izvedu i pojedinci koji nisu bili naročito vešti u hakovanju. Takav razvoj događaja je pogodovao bujanju hakerskih napada. Kako smo i pomenuli nedostatak zakonske regulative i represivnih mera je dodatno doprinosio ionako neizvesnom stanju na kripto tržištu.

Vremenom, uvođene su nove bezbednosne mere koje su, korak po korak, podizale nivo bezbednosti i postavljale nove i nove prepreke pred napadače. Hakerima je bilo sve komplikovanije da dopru do kripto novčića.

Pored toga, počelo se sa uvođenjem zakonske regulative, što je podrazumevalo i zakonske sankcije za počinioce krivičnih dela u kripto svetu. Više nije ni lako ni bezbedno doći do kriptovaluta na nelegalan način. Hakovi na kriptovalute su pali za više od polovine u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, što ukazuje na to da se pojačane mere bezbednosti i pojačana kontrola sprovođenja zakona možda isplate.

Prema različitim istraživanju firmi za obezbeđenje blokčejna, sajber kriminalci su ukrali otprilike 1,85 milijardi dolara 2023. godine, što je u velikoj kontradiktornosti sa skoro 4 milijarde dolara izgubljenim u hakovima tokom 2022. godine. Dok je broj napada ostao stabilan na oko 160, vrednost ukradene digitalne imovine je naglo pala, što ukazuje na značajno poboljšanje odbrane industrije.

Napadi na infrastrukturu, gde hakeri dobijaju pristup osnovnoj infrastrukturi sistema, bili su najštetniji tipovi hakovanja u 2023. Ovi napadi su činili skoro 60% ukupne ukradene sume, sa prosečnom vrednošću od skoro 30 miliona dolara po incidentu. Neki od najznačajnijih infrastrukturnih napada 2023. godine uključivali su hakove protiv Euler Finance u martu, Multichain u julu, Mixin Network u septembru i Poloniex u novembru. Svaki od ovih napada premašio je 100 miliona dolara ukradenih sredstava. Pad obima hakovanja se može posmatrati kroz tri ključna faktora:

Poboljšane mere bezbednosti u kripto industriji: Razmene kriptovaluta i dobavljači novčanika uložili su velika sredstva u sisteme za praćenje transakcija u realnom vremenu i otkrivanje anomalija, što otežava hakerima da se provuku kroz pukotine.

Povećana akcija za sprovođenje zakona: Agencije za sprovođenje zakona širom sveta pojačale su svoj fokus na sajber kriminal koji uključuje digitalne valute. To je dovelo do bržeg reagovanja na incidente hakovanja i povraćaja ukradene imovine.

Veća koordinacija u industriji: Razmene kriptovaluta, dobavljači novčanika i mreže blokčejna lakše dele informacije o ranjivostima i prijetnjama. Ova saradnja je otežala hakerima da iskoriste sistemske slabosti.

Iako je pad obima hakovanja ohrabrujući, bezbednosni svet kriptovaluta ostaje dinamičan i nepredvidiv. Pojava nove sofisticirane pretnje mogla bi brzo da preokrene pozitivan trend. Uspeh industrije kriptovaluta u borbi protiv sajber kriminala zavisiće od njene sposobnosti da održi ovaj višestruki pristup bezbednosti.

Kontinuiranim poboljšanjem odbrane, saradnjom sa organima za sprovođenje zakona i deljenjem informacija, industrija može da stvori bezbednije korisničko okruženje i podstakne veće poverenje u digitalna sredstva. Ishod ćemo saznati u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA