Kako se zaštiti od prevara u svetu kriptovaluta?

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

10 korisnih saveta kako se zaštiti od prevara u svetu kriptovaluta

Prevare se kriptovalutama postaju sve češće dok su u opticaju prevaranata su sve veće sume. Kako su kriptovalute različito regulisane u zakonodavstvima različitih zemalja, neusaglašenost zakonodavstva pogoduje prevarantima.

Postavlja se pitanje kako se odbraniti od prevarnih radnji ili bar umanjiti rizik i tako sačuvati svoj kripto novac?

U narednom tekstu biće predstavljeno deset saveta kojih se treba pridržavati kako bi se smanji rizik da postanete žrtva prevara sa kriptovalutama:

1. Obrazujte se o kriptovalutama jer znanje je vaša najbolja odbrana. Odvojite vreme da shvatite kako kriptovalute funkcionišu, tehnologiju koja stoji iza njih (blockčein) i koje su uobičajene vrste prevara.

2. Koristite berze sa priznatim rejtingom, odnosno samo dobro uspostavljene i renomirane berze kriptovaluta za kupovinu, prodaju i trgovinu kriptovalutama. Istražite istoriju razmene, bezbednosne mere i recenzije korisnika pre nego što je koristite.

3. Obezbedite svoje novčanike. Ako imate kriptovalute, koristite hardverske novčanike ili bezbedne softverske novčanike. Omogućite dvofaktorsku autentifikaciju (2FA) na vašim novčanicima i nalozima berze . Nikada ne skladištite velike količine kriptovaluta na berzama.

4. Čuvajte se fišinga. Budite oprezni sa phishing mejlovima, web lokacijama i nalozima društvenih mreža. Prevaranti često kreiraju lažne web stranice i šalju lažne mejlove koje oponašaju legitimne usluge kako bi ukrali vaše podatke za prijavu.

5. Proverite URL adrese za trgovinu. Uvek proverite URL web lokacije pre nego što unesete bilo kakve lične ili finansijske informacije. Uverite se da web lokacija koristi HTTPS, mada čak ni to nije garancija bezbednosti.

6. Budite skeptični prema „zagarantovanim povraćajima“. Ako investicija ili projekat obećavaju zagarantovane, visoke prinose bez rizika, verovatno je to prevara. Koristite kritičko razmišljanje i izbegavajte šeme „brzo se obogatite“.

7. Ne verujte obećanjima o brzom rastu kriptovaluta. Budite oprezni prema grupama ili pojedincima koji promovišu kriptovalute čija će vrednost „eksplodirati“. To su šeme osmišljene da veštački naduvaju cenu pre nego što prevarant proda svoje vlasništvo.

8. Koristite zdrav razum i ne dozvolite pohlepi da vam pomuti rasuđivanje. Ako nešto izgleda previše dobro da bi bilo istinito verovatno i nije istinito.

9. Prijavite svaku prevaru. Ako naiđete na prevaru sa kriptovalutama ili sumnjate na prevarnu aktivnost, prijavite to odgovarajućim vlastima ili platformama. Ovo može pomoći u zaštiti drugih od toga da postanu žrtve.

10. Konsultujte finansijske stručnjake. Ako niste sigurni u vezi sa određenom investicijom ili mogućnostima, potražite savet od finansijskih stručnjaka ili pojedinaca koji su dobro upućeni u prostor kriptovaluta.

Saveti nisu čudotvorni, ali će pridržavanje rečenog svakako doprineti bezbednosti vaših kriptovaluta. Kako će se prevare sa kriptovalutama dalje razvijati i kakve će biti nove prevarne šeme, saznaćemo uskoro.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA