Zašto Voren Bafet nikada nije kupio Bitkoin?

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 4

Da li je Bafet pravilno procenio kriptovalute?

Voren Bafet, legendarni američki investitor, stvorio je imperiju u ovom trenutku vrednu preko 100 milijardi dolara. Sa svoje 92 godine i dalje je veoma aktivan u poslovnom svetu. Trenutno je predsednik i izvršni direktor Berkshire Hathaway investicionog fonda.

Investicioni fond Berkshire Hathaway je vlasnik ili suvlasnik kompanija kao što su: Apple, Bank of America, American Express, Goldman Sachs, Wells Fargo, Coca-Cola, Visa i Mastercard.

Na listi najbogatijih ljudi sveta nalazi se na petom mestu. Bafet je stekao svoje bogatstvo pronalazeći visokokvalitetne kompanije a zatim investirajući u njih. Kako je ulagao mnogo znanja i napora u pronalaženje odgovarajućih kompanija i obilno investirajući u njih, investicije su mu se obilno vraćale.

Svakako treba uzeti u obzir i sticaj povoljnih okolnosti koje su mu omogućile uspeh. Sudeći po finansijskom uspehu koji je postigao, sigurno se može smatrati osobom koja može dati najbolje finansijske savete.

Voren Bafet, Warren Buffett Foto: Shutterstock

Po pitanju kriptovaluta, pre sveg Bitkoina, Voren Bafet je od samog početka iskazivao nepoverenje prema kripto novcu kao novom vidu sredstva za razmenu. Govoreći investitorima pre skoro deceniju, naglasio je da ne veruje da kriptovalute zaista predstavljaju vrednost kao i da ne veruje da kriptovalute mogu biti ni pouzdano sredstvo razmene.

Objasnio je zašto kriptovalute ne ispunjavaju čak ni definiciju valute. Kriptovalute je nazvao žetonima za kockanje koji nisu dostojni da u njih ulažu ozbiljni investitori. Stav Vorena Bafeta je da je jedina rezervna svetska valuta američki dolar, uprkos svim njegovim nedostacima. Kao primarni nedostatak, američki milijarder je naveo mogućnost nekontrolisanog štampanja novca.

Podsetimo se na ovom mestu da su američke federalne rezerve, pandan centralnoj banci, zapravo privatna kompanija koja posluje na profitnom principu. Nakon saznanja ove činjenice američki dolar možemo sagledati u drugom svetlu.

Ipak, vreme je pokazalo da vrednost digitalnih valuta, iako su veoma nestabilni, zadržali su granične nivoe vrednosti a istovremeno su i dalje delovali kao sredstvo razmene. Ovde se prevashodno misli na Bitkoin i Ethereum. Ukoliko se sagledaju činjenice možemo videti da Voren Bafet možda nije sasvim u pravu u vezi sa ovim instrumentima.

Bafet je u pravu u smislu da se Bitkoin i digitalne valute uopšte ne mogu posmatrati kroz prizmu tradicionalnih vrednosti, ipak je u ovom trenutku očigledno da digitalne valute imaju neki nivo fundamentalne vrednosti ako ih uopšte smatramo valutama.

Veoma je važno da kriptovalute posmatramo kao valute.

Oni definitivno nisu kao posedovanje akcija jer posedovanje kriptovaluta ne predstavlja delimično potraživanje na novčanim tokovima kompanije kao što to čini posedovanje akcija. Umesto toga, kriptovalute treba procenjivati na osnovu njihove vrednosti kao valute a to je u kojoj meri obezbeđuju i koriste se za razmenu vrednosti.

Kriptovalute su donele mnoge novine na finansijsko tržište, što su iskusni igrači na tržištu kao što je Voren Bafet prepoznali. Iako je gospodi Bafet nedvosmisleno iskusan poslovni čovek, postavlja se pitanje da li je pravilno procenio kriptovalute?

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    16. maj 2023 | 17:40

    Kako on nije dobio koronu,milijarder ko zna kolko puta je krv i srce promeno,tu koronu su pustili iz labaratorija konstantno 3 godine da što više naroda pobiju

  • Lala

    16. maj 2023 | 21:35

    Dok ne iskljucimo struju. Onda valute postaju nesto drugo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA