Koje su nove metode za sprečavanja napada na kriptovalute?

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kakav će biti odgovor hakera?

Kripto tržište je bilo svedok mnogobrojni hakerskih napada kako ove tako i prethodnih godina. Pred kriptovalute su postavljeni brojni bezbednosni izazovi koji uključuju krađe, hakove i prevarne aktivnosti koji su pratili razvoj kriptovaluta i blokčejn tehnologije.

Pomenuti događaji su u znatnoj meri narušili reputaciju kripto industrije i ometali njihovo usvajanje. Broj hakera koji učestvuju u nedozvoljenim aktivnostima vezanim za kriptovalute su u porastu.

U centru pažnje ponovo su ranjivosti kripto berzi i imovine kojom trguju. Hakerski napad na FTX koji je naneo štetu kripto berzi od 400 miliona dolara prošlog novembra bio je kritičan faktor u njegovom propadanju od čega se industrija još uvek potresa.

Vrući novčanici su posebno ranjivi, a proizvođači Bitcoin bankomata su pretrpeli ogroman udarac od nedavnih sajber napada.

Metode koje se koriste prilikom napada na kriptovalute se mogu podeliti u sledeće grupe: hakovanje, phishing napadi (prevare), insajderske pretnje, maliciozni softver i regulatorni izazovi.

Kako bi se sprečile zloupotrebe kriptovaluta razvijeno je više tehnoloških inovacija koje mogu pomoći u zaštiti imovine kupaca i omogućiti berzama i firmama da ostanu korak ispred hakera.

Istini za volju radi se o veoma složenom zadatku sa neizvesnim ishodom. Ipak, odbrambene mere u svakom slučaju otežavaju posao napadačima što kripto tržište čini bezbednijim. Jedna od tehnoloških inovacija koje najviše obećava je tehnologija multi-party computation (MPC).

Bezbedno računanje sa više strana, takođe poznato kao bezbedno izračunavanje ili višestrano računanje (MPC) ili računanje koje čuva privatnost je podoblast kriptografije. Cilj ove metode je stvaranje metoda za dve zainteresovane strane da zajedno izračunaju funkciju preko svojih ulaza a da te ulaze zadrže privatni.

Bezbednost, Virus, Sifra, Hakeri Foto: Pixabay.com

Za razliku od tradicionalnih kriptografskih izračunavanja gde kriptografija obezbeđuje bezbednost i integritet komunikacije ili čuvanje podataka u kome je napadač je van sistema učesnika, kriptografija u ovom modelu štiti privatnost učesnika jedni od drugih. Ukoliko posmatramo sadašnje kripto novčanike, u slučaju ako je privatni ključ korisnika izgubljen ili ukraden kriptovalute koja se čuvaju u novčaniku mogu biti ukradena ili ostati nedostupna zauvek.

MPC novčanici pokušavaju da reše probleme tradicionalnih novčanika sa kriptovalutama redundantnom distribucijom vlasništva nad privatnim ključem između više strana. Još jedna inovacija koja može zaštititi imovinu kupaca su Threshold signatures (TSS). TSS šema je metod za generisanje jednog digital različitim stranama.

Razlike je u tome što se u ovom slučaju privatni ključevi koriste za kreiranje potpisa a ne za pristup sredstvima. Još jedna tehnologija koja može ojačati sigurnost je homomorfno šifrovanje.

Homomorfno šifrovanje omogućava da se izvode akcije na šifrovanim podacima bez njihovog dešifrovanja. U kontekstu blokčejna i kripto, homomorfna enkripcija može zaštititi osetljive podatke, kao što su detalji transakcije i korisnički identiteti. Šifrovanjem ovih podataka homomorfno šifrovanje može sprečiti neovlašćeni pristup i omogućiti bezbedno skladištenje i prenos.

Sva pomenuta rešenja predstavljaju rešenja decentralizovanog identiteta - Dissociative identity disorder (DID) imaju značaj u kripto industriji. DID rešenja omogućavaju korisnicima da kontrolišu svoje identitete i lične podatke bez oslanjanja na centralizovane entitete ili posrednike.

Korišćenjem decentralizovanih identifikatora i verifikovanih akreditiva, DID rešenja mogu sprečiti krađu identiteta, poboljšati privatnost i omogućiti siguran pristup digitalnim uslugama. Kako će se rešenja pokazati u praksi i kakv će biti odgovor hakera saznaćemo uskoro.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA