Kako će Howey test uticati na kriptoivalute?

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Da li se kriptovalute mogu smatrati hartijama od vrednosti?

Howey test je pravni test koji se koristi u Sjedinjenim Državama da bi se utvrdilo da li se transakcija kvalifikuje kao ugovor o ulaganju i, prema tome, smatra se hartijom od vrednosti prema saveznom zakonu.

Test je uspostavio Vrhovni sud SAD u predmetu SEC (Security Commision) protiv W.J. Howey Co. (1946), i od tada je primenjen u brojnim slučajevima kako bi se utvrdilo da li različiti finansijski aranžmani i ponude predstavljaju hartije od vrednosti.

Anglosaksonsko pravo, za razliku od kontinentalnog se zasniva na presedanima, odnosno ranije donetim presudama i SEC protiv W.J. Howey Co. upravo predstvalja jedan od njih.

Prema Howey testu, transakcija mora da sadrži ulaganje sredstava u grupni poduhvat uz očekivanje da će svi dobici doći iz grupnih napora. Transakcija se smatra hartijom od vrednosti ako ispunjava ove uslove, u kom slučaju podleže saveznim zakonima i propisima o hartijama od vrednosti.

Test uključuje tri ključna kriterijuma koji moraju biti ispunjeni da bi se transakcija kvalifikovala kao hartija od vrednosti, kao što je objašnjeno u nastavku:

Prvi kriterijum je finansijska investicija, što znači da učesnici u transakciji moraju rizikovati sopstveni novac. Ovo uključuje i finansijske i nenovčane investicije.

Drugi uslov je zajedničko preduzeće, što znači da je finansijski uspeh investitora na neki način povezan. Ovo se može dokazati pružanjem dokaza o udruživanju resursa investitora ili oslanjanju na treću stranu da upravlja svojim investicijama.

Treći kriterijum je očekivanje profita isključivo od truda drugih, što znači da se investitori oslanjaju na nekog drugog da generišu povraćaj svojih ulaganja.

Ovo može uključivati, na primer, profit koji je ostvario menadžer treće strane ili profit ostvaren naporima određene grupe ili organizacije.

Istog dana kada i Ethereum Merge, predsednik SEC-a Geri Gensler kaže da se kriptovalute sa dokazom udela mogu posmatrati kao obezbeđenje pod Howey testom.

Posledice Howey testa na kriptovalute su značajne, jer test pruža okvir za određivanje da li određena ponuda kriptovaluta treba da bude klasifikovana kao hartija od vrednosti prema zakonu SAD.

Ako ponuda kriptovalute ispunjava kriterijume navedene u Howey testu, može se smatrati hartijom od vrednosti i podležu saveznim zakonima o hartijama od vrednosti. Ovo ima važne posledice za kripto kompanije i investitore, jer kršenje saveznih zakona o hartijama od vrednosti može dovesti do kazni, pravnog postupka i štete po reputaciju preduzeća.

Da bi se uverile da su u skladu sa saveznim zakonima o hartijama od vrednosti, kompanije za kriptovalute treba da pažljivo razmotre Howey test pre nego što kreiraju svoje ponude.

Tokeni koji ne prođu Howey test smatraju se korisnim tokenima koji investitorima pružaju pristup budućem proizvodu ili usluzi ili se mogu iskoristiti za snižene naknade. Dok se uslužni tokeni obično ne smatraju hartijama od vrednosti, SEC je sugerisao da prisustvo okvira uslužnih tokena ne znači nužno da je projekat izuzet od klasifikovanja kao hartije od vrednosti.

Implikacije Howey testa za kriptovalute zavisiće od toga kako regulatori odluče da primene test u praksi i kako kompanije za kriptovalute odluče da strukturiraju svoju ponudu u skladu sa saveznim zakonom o hartijama od vrednosti.

Od sada kompanije za kriptovalute moraju biti svesne da poštuje savezne zakone o hartijama od vrednosti u Sjedinjenim Državama. Ovo uključuje razumevanje da li se njihovi tokeni smatraju hartijama od vrednosti, otkrivanje korišćenja sredstava i poštovanje zahteva za registraciju i emitovanje.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA