Veselin Jevrosimović: Vozilo ka svemu ostalom

 
  • 0

Kao jednu od tehnologija koja bi u novoj godini mogla da doživi procvat, stručnjaci navode V2X, što je skraćenica od „vozilo ka svemu“

Kada god se pojavi neka šira tehnološka inovacija, u početku je prati uspostavljanje različitih standarda, klasifikacija i formiranje podgrupa rešenja za specifične namene. U čitavom procesu neminovno dobijamo mnogo skraćenica koje u početku zbunjuju širu publiku.

Kao jednu od tehnologija koja bi u novoj godini mogla da doživi procvat, stručnjaci navode V2X, što je skraćenica od „vozilo ka svemu“ (eng. vehicle to everything).

Veselin Jevrosimović intervju za Telegraf Foto: Milena Đorđević

Radi se o delu interneta stvari (eng. internet of things, IoT).

Internet stvari je skup rešenja koja podrazumevaju ugradnju računara u najrazličitije predmete i njihovo međusobno povezivanje putem interneta. IoT je opet deo šireg koncepta sveprisutnih računara koji treba da nam budu na usluzi u svako doba i na svakom mestu, ali tako da ne ometaju našeaktivnosti i ne zahtevaju posebnu pažnju korisnika.

Ukratko, govorimo o mreži pametnih uređaja koji uključuju sve - od odeće, nakita, nameštaja i kućnih aparata, preko reklamnih panoa i saobraćajne infrastrukture, do autonomnih vozila.

Upravo se na ove poslednje odnosi skraćenica V2X.

Naime, ideja je da vozila – sa ili bez vozača – mogu da razmenjuju informacije međusobno (vozilo-vozilo, V2V) ili sa infrastrukturom pametnih gradova i saobraćajnica (vozilo-infrastruktura, V2I). Razmenjene informacije mogu da se odnose na stanje u saobraćaju i navigaciju, udaljenost od ostalih vozila i potencijalne opasnosti, pa sve do automatske naplate putarine i parkiranja.

Naravno, da bi ova komunikacija bila neprekidna i pravovremena, od čega mogu da zavise životi ljudi, bitno je da bude obezbeđena brza, stabilna i pouzdana veza. Zbog toga govorimo o mrežama budućnosti, bilo da su one uspostavljene optičkim kablovima ili bežično.

Specifično, kada se radi o standardu za mobilne mreže, imamo još jednu skraćenicu – C-V2X (eng. cellular – vehicle to everything). Ostaje da vidimo koji će standard osvojiti primat. Na primer, u SAD je promovisan DSRC (eng. dedicated short range communications) kao varijanta vajfajprotokola.

Srećom, jednom kada nove tehnologije postanu deo svakodnevice, ljudi se naviknu na pojmove, skraćenice i oznake, pa one postanu sastavni deo našeg rečnika.

Uostalom, malo ko danas ne zna za SMS, WiFi, Bluetooth, 4G i slične nazive iz sveta informacionih tehnologija i telekomunikacija. Verujem da ćemo se na sličan način naviknuti na V2X i mnoge druge fenomene.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA