Veselin Jevrosimović: Godina digitalne transformacije

 
  • 1

Ovoga puta govoriću po malo o svemu ostalom

Tekst kojim ispraćam 2022. je ujedno i poslednji u seriji koju sam posvetio analizama i očekivanjima vezanim za tehnološki razvoj u godini koju dočekujemo.

Do sada sam rekao da bismo trebali da direktno osetimo napredak u oblasti šire primene veštačke inteligencije, ozbiljnije korišćenje blokčejn mehanizama na internetu, direktniju vezu između digitalnog i stvarnog sveta, ali i brojna nova rešenja iz domena čistih i obnovljivih izvora energije.

Ovoga puta govoriću po malo o svemu ostalom.

Veselin Jevrosimović intervju za Telegraf Foto: Milena Đorđević

Svedoci smo ubrzane digitalne transformacije u svim oblastima, a pogotovo u poslovnom svetu.

Neke analize govore da ulaganje kompanija u informacione tehnologije svake godine poraste za oko dvadeset odsto. IDC predviđa da će u 2023. čak 90% kompanija na globalnom nivou prioritet ulaganja usmeriti ka digitalnim alatima, virtuelnom radnom prostoru i automatizaciji procesa.

To će uticati i na promenu poslovnih modela, ali i veštine i znanja koja se očekuju od zaposlenih. Među njima je i sajber sigurnost, briga o bezbednosti podataka i sistema.

Ako govorimo o uređajima, videćemo sve više savitljivih ekrana i nove tipove baterija koje će omogućiti inovativne oblike kućišta.

Pametni telefoni bi mogli da postanu prva linija zdravstvenog sistema, pogotovo u svetlu onlajn dijagnostike. Broj autonomnih i vozila na električni pogon takođe će nastaviti da raste, a očekuju se i prve konkretnije primene sistema pametnih gradova.

Još jedan zanimljiv trend koji bi mogao da zaživi u novoj godini su super-aplikacije. Radi se o zatvorenom ekosistemu u kome jedna mobilna aplikacija pokriva najrazličitije namene i servise – od onlajn kupovine, preko poslovnih alata, do komunikacije i brige o zdravlju.

Da li će se i u kojoj meri obistiniti predviđanja, znaćemo za otprilike godinu dana.

Neki od iskoraka možda neće u prvi mah biti vidljivi široj publici, ali to ne znači da digitalno doba kasni. Naprotiv, sa sigurnošću možemo da kažemo da su informacione tehnologije ušle u svaku sferu života i sve ljudske delatnosti. Vreme je da razmišljamo o narednim koracima.

Futuristi se nadaju da smo na pragu doba znanja, u kome ćemo prednosti tehnologije iskoristiti da ljudski rod uvedemo u period blagostanja za sve.

Neka 2023. bude prva godina na tom putu, i neka vam je srećna i uspešna.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA