Da li će Mastercard pospešiti dalji razvoj kriptovaluta?

 
  • 0

Kako će banke reagovati na projekat kriptovaluta?

Kompanija Mastercard želi da kriptovalute učini pristupačnim širokim masama tako što će bankama olakšati da se uključe u tržište kriptovaluta. U tom cilju Mastercard pokreće program koji omogućava finansijskim institucijama da ponude trgovinu kriptovalutama svojim klijentima.

Platni gigant planira da u najskorije vreme objavi program koji će pomoći finansijskim institucijama da ponude trgovanje kriptovalutama tako što će se povezati sa platformom za kripto trgovinu Paxos koju već koristi PayPal.

Mastercard i Paxos će se baviti usaglašenošću sa regulativom i bezbednošću što su dva osnovna razloga koja banke navode za izbegavanje kriptovaluta.

Iako angažovanje Mastercard-a uliva poverenje mnogi klijenti banaka su i dalje skeptični prema kriptovalutama upravo zbog njihove kolebajuće vrednosti.

Potrebno je imati na umu da je Bitkoin ove godine izgubila više od polovine svoje vrednosti i da je kripto tržište pretrpelo milijarde hakova od januara uz višestruke bankrote.

Istraživanja pokazuju da bi klijenti, njih oko 60%, radije testirali trgovinu kriptovalutama preko svojih banaka jer im banke ulivaju sigurnost.

Radi se o subjektivnoj percepciji jer banke nemaju mehanizme da utiču na kripto tržište. Značajna je informacija da velike investicione banke kao što su Goldman Sachs, Morgan Stanley i JPMorgan timove koji se bave kripto tržištem ali su uglavnom izbegavale da ih ponude klijentima.

Ukoliko bi banke prihvatile ovaj model partnerstva Mastercard to bi moglo stvoriti dodatnu konkuranciju za Coinbase i druge berze koje rade u SAD.

Mastercard je saopštio da je da njegova uloga vođenje računa o regulativi kako banke ne bi ušle u bilo kakvu vrstu prekršaja. Pri tome će se obratiti posebna pažnja na sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Testiranje koncepta je predviđeno za prvi kvartal naredne godine. Ukoliko se sistem pokaže uspešnim njegova primena bi se dalje širila. Mastercard i Visa koji su u partnerstvu u okviru EMV projekta (Europay Mastercard Visa) održavaju svoje partnerstvo i u okviru projekta sa kriptovalutama.

American Express je takođe najavio da istražuje mogućnosti da koristi svoje kartice i mrežu sa stabilnim koinima, koji su vezani za cenu dolara ili druge fiat valute. Paradoksalno je to što su kriptovalute imale za cilj da ometaju banke i posrednike kao što su Mastercard i Visa.

Njihova osnovna tehnologija, blokčejn, omogućava da se transakcije kreću bez posrednika.

Iako deluje čudno, do ovog poteza je došlo upravo zbog ekonomskih interesa banaka kao i platnih kompanije Mastercard i Visa.

Da li će ulazak Mastercarda na kripto tržište pospešiti razvoj kriptovaluta ili uzrokovati njihovu dalju evoluciju, pokazaće bliska budućnost.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA