Da li Rusija legalizuje upotrebu kriptovalute u međunarodnoj trgovini?

 
 ≫ 
  • 1

Kakve će to posledice imati na tržište kriptovaluta?

Ekonomske sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji u značajnoj meri pogađaju njenu ekonomiju. Jedan od izazova koji je postavljen pred Rusiju je izvoz gasa i drugih energenata, koji zapadne zemlje pokušavaju da ograniče ili čak potpuno spreče umanjujući pri tome prihode koje Rusija po ovom osnovu ostvaruje.

Kao jedna od mogućnosti prevazilaženja nastale situacije je korišćenje kriptovaluta u međunarodnoj trgovinskoj razmeni sa Rusijom. Ideja nije nova i veće neko vreme se razmatra njena realizacija. Prošle godine je predsednik Putin je izrazio rezervisanost u pogledu korišćenja kriptovaluta za korišćenje kriptovaluta za trgovinu ruskim energentima, misleći pre svega na Bitkoin.

U međuvremenu je Rusija ponudila plaćanja u domaćoj valuti zemljama koje se nisu pridružile sankcijama zapadnih zemalja. U ovu grupu spadaju zemlje BRIKS-a (Brazil, Indija, Kina i Južnoafrička Republike) ali i Turska i još neke zemlje.

Kini je, na primer, ponuđeno da energente koje kupuje od Rusije može da plaća u rubljama ili juanima, dok Turska ima opciju da energente plaća u rubljama ili turskim lirama. Za zemlje koje su podržale sankcije, opcija su rublje.

Nedavno se ponovo aktivirala opcija korišćenja kriptovaluta, tačnije Bitkoina. Centralna banka Rusije i Ministarstvo finansija su izrazili stav da je u postojećim uslovima teško izvodljiva međunarodna trgovina sa Rusijom bez upotrebe kriptovaluta.

U tom smislu su zaključili da je potrebno precizno definisati regulatorni okvir koji bi definisao način poslovanja kriptovalutama. Ovaj potez dolazi dok se Rusija bavi kako da najbolje reguliše tržište Bitkoina i kriptovaluta.

Zatrpana zapadnim sankcijama, najveća zemlja na svetu traži alternative američkom dolaru kako bi garantovala efikasnu trgovinu svojim proizvodima. Ideju je u martu ove godine revitalizovao predsednik Kongresnog komiteta Rusije za energetiku Pavel Zavaljni koji je rekao da je zemlja otvorena za primanje plaćanja za prirodni gas i druge prirodne resurse za izvoz u Bitkoinima.

Pored razmatranja prodaje energenata za Bitkoine, predsednik komiteta za energetiku Državne dume izrazio je i ideju da Rusija u zamenu za energente prima i zlato. Otvaranjem pomenutih mogućnosti i eventualnim sprovođenjem pilot trgovine sa zainteresovanim stranama, Rusija bi mogla da postavi osnove za nadolazeći trend u kome države biraju da obavljaju transakcije u globalnom monetarnom sistemu u valuti u kojoj to žele.

Da li će projekti koje je Rusija pokrenula zaživeti ili neće, saznaćemo ubrzo. Ono što je sigurno je to da kriptovalute pronalaze nove primene i da dalje evoluiraju. Bez obzira na uspone i padove vrednosti kriptovaluta, one pronalaze način da opstanu.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    12. septembar 2022 | 19:09

    Ovaj mora da ima bitkoine kad na svaki način pokušava da mu spasi vrednost, ako bi i radili na tome da koriste kripto valutu valjda nisu toliko ludi da koriste novac o kom se apsolutno ništa nezna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA