Koje su kriptovalute najisplativije za ulaganje?

 
 ≫ 
  • 0

Kako izgleda pregled najbolje rangiranih 5 kriptovaluta u tekućem mesecu?

Tržište kriptovaluta rapidno napreduje, uprkos različitim mišljenjima i stavovima koji ga okružuju. Teško je odrediti koliko kriptovaluta danas prisutno na finansijskog tržištu ali se procene kreću da je trenutno raspoloživo negde oko 18.000 kriptovaluta. Kod prosečnog ulagača javlja se osnovno pitanje: U koju kriptovalutu ulagati kako bih ostvario najveću dobit?

Davanje odgovora je veoma nezahvalno i nemoguće je dati precizan savet. Ipak, ukoliko se kao kriterijum uzme tržišna kapitalizacija određene kriptovalute odnosno ukupne vrednosti svih koina koji su trenutno u opticaju može se izvršiti rangiranje kriptovaluta kako po njihovom značaju tako i po verovatnoći da će ulaganje u posmatranu digitalnu valutu doneti najveću dobit.

Ukoliko primenimo iznete kriterijume, rang lista kriptovaluta bi mogla da ima sledeći izgled:

Bitcoin (BTC), tržišna kapitalizacija: 880 milijardi dolara

Kreiran 2009. godine od strane autora koji se potpisuje kao Satoši Nakamoto a čiji identitet nikada nije utvrđen. Bitcoin (BTC) je originalna kriptovaluta. Kao i kod većine kriptovaluta, BTC radi na blok-čejnu, ili evidenciji transakcija raspoređenih kroz mrežu hiljada računara. Pošto se dodaci distribuiranim knjigama moraju verifikovati rešavanjem kriptografskih operacija, o čemu smo pisaliu prethodnim nastavcima.

Ovakav procesa obezbeđuje zaštitu Bitkoina kao i njegovih transakcija od prevare.

Cena Bitkoina je naglo porasla jer je postao najpoznatija kriptovaluta u svetu. U maju 2016. mogao se kupiti Bitkoin za oko 500 dolara. Od 1. aprila 2022. cena jednog Bitkoina bila je preko 46.300 dolara što predstavlja rast od više od 9.000%.

Ethereum (ETH), tržišna kapitalizacija: 415 milijardi dolara

Sama kriptovaluta kao i blokčejn platforma Ethereum, omiljeni su među programerima zbog svojih potencijalnih aplikacija, kao što su takozvani pametni ugovori koji se automatski izvršavaju kada se ispune uslovi definisni u podacima u blokčejnu poznati kao non-fungible tokens (NFT).

Ethereum je takođe doživeo ogroman rast. Od aprila 2016. do početka aprila 2022. njegova cena je porasla sa oko 11 dolara na preko 3.450 dolara, što je povećanje od 31.000%.

Tether (USDT), tržišna kapitalizacija: Preko 79 milijardi dolara

Za razliku od nekih drugih kriptovaluta, Tether je stabilna valuta, što znači da je podržana fiat valutama poput američkkog dolara i evra i hipotetički zadržava vrednost jednaku jednoj od tih denominacija.

To zapravo znači da bi vrednost Tether-a trebalo da bude stabilnija od drugih kriptovaluta a favorizuju je investitori koji su oprezni zbog ekstremne nestabilnosti drugih kovanica.

Binance Coin (BNB), tržišna kapitalizacija: Preko 68 milijardi dolara

Binance Coin je oblik kriptovalute koja se može koristiti za trgovinu i plaćanje na Binance-u, jednoj od najvećih kripto berzi na svetu.

Od svog lansiranja 2017. godine, Binance Coin se proširio na samo olakšavanje trgovanja na Binanceovoj platformi za razmenu. Sada se može koristiti za trgovanje, obradu plaćanja ili čak rezervaciju turističkih aranžmana. Takođe se može trgovati ili razmenjivati za druge oblike kriptovaluta, kao što su Ethereum ili Bitcoin.

Cena BNB-a u 2017. bila je samo 0,10 dolara. Do početka aprila 2022. njegova cena je porasla na oko 445 dolara, što je povećanje od približno 445.000%.

U.S. Dollar Coin (USDC), tržišna kapitalizacija: Preko 53 milijarde dolara

Kao i Tether, USD Coin (USDC) je stabilni koin, što znači da je podržan američkim dolarima i ima za cilj odnos 1 USD prema 1 USDC. USDC pokriće Ethereum, a možete se koristiti za obavljanje globalnih transakcija.

Dati pregled treba shvatiti samo kao preporuku koja se bazira na jednoj razmatranoj veličini a to je kapitalizacija. Verujemo da će ulagačima biti od pomoći, koji konačnu odluku ipak moraju da donesu sami.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA