Kako odluke kineskih vlasti u vezi kripto valuta utiču na nacionalnu ekonomiju?

 
  • 0

Da li će digitalne valute u potpunosti potisnutu klasične?

Rudarenje kripto valuta u Kini je veoma rasprostranjeno kao i razvoj kripto berzi. Sistem je dozvoljavao da se nesmetano rudari i trguje kripto valutama. Niska cena električne energije u pojedinim provincijama je doprinela razvoju rudarenja kripto valuta.

Podsetimo se da je rudarenje proces u kome se izračunavaju kriptografske heš funkcije, a zatim upoređuju sa heš vrednostima predefinisanih Bitkoin novčića. Svako podudaranje dve heš vrednosti donosi jedan Bitkoin onome ko je uspešno izračunao kripto vrednost.

Prilikom izračunavanja neophodno je obezbediti značajne kapacitete memorijske i procesorske snage, što prilikom ponavljanja izračunavanja, dovodi do velike potrošnje električne energije. Kina je do nedavno, imala status vodeće zemlje u rudarenju kripto valuta što se bitno promenilo u maju 2021. godine, kada je zemlja objavila svoju nameru da ograniči rudarstvo i trgovanje kripto valutama. Kao razlog je navedena zabrinutost za finansijske stabilnost države ali i uticaj rudarenja na životnu sredinu.

Kina još uvek većinu električne energije dobija iz termoelektrana tako da povećanje potrošnje električne energije istovremeno znači i povećanje korišćenja fosilnih goriva a samim tim i zagađenja životne sredine. Istovremeno sa ograničavanjem rudarenja i korišćenja kripto valuta, Kina podstiče korišćenje digitalne nacionalne valute Juan, kojom je samo u junu ove godine ostvaren promet od oko 5,3 milijardi USD.

Iako se koristi u samoj Kini, kineskoj vladi biti potrebno neko vreme da navede i druge zemlje da koriste tehnologiju digitalnog juana kao i sam digitalni juan. Kao druga svetska ekonomija sa brzo rastućom privredom i kao zemlja koja podstiče svoju digitalnu valutu, nije isključeno da u doglednoj budućnosti digitalni juan preuzme dominaciju os američkog dolara.

Kao jedan od efekata preduzetih mera u Kini je primećen značajan pad u nezakonitim transakcijama korišćenjem kripto valuta. Sigurno je da je ova vest dobra za kinesku ekonomiju kao i za očuvanje životne sredine. Smanjen je broj piramidalnih prevara kao što je PlusToken piramidalna prevara koja je oštetila investitore u kripto valuta za 2,2 milijarde USD, neposredno pre početka pandemije Covid19.

Najčešće kriminalne aktivnosti se odvijaju na Dark Web-u gde se trguje nelegalnim robama i uslugama. Između aprila 2019. i juna 2021. godine, kineski korisnici su imali promet od preko 4 milijarde USD u vezi sa ilegalnim aktivnostima. Pored toga, kripto valute su korišćene i za pranje novca i trgovinu narkoticima i oružjem. Nakon preduzetih mera od strane kineskih vlasti rudarenje kripto valuta je počelo da se seli iz Kine u centralnu Aziju i Afriku. Kripto rudari se sele u Kazahstan zatim u Iran i dalje na afrički kontinent.

Uglavnom se industrija kripto rudarenja seli u zemlje koje se nalaze u okviru kineske inicijative „Pojas i put“ koja treba da omogući ekspanziju kineske privrede. U pogledu učešća Irana u svetskom tržištu kripto valuta, treba imati na umu da je Iran na udaru sankcija i da bi svako poslovanje sa ovom zemljom moglo biti dovedeno u pitanje sa stanovišta legitimnosti poslovnih odnosa. Napomenimo da kineske vlasti nisu sankcijama pridavale naročiti značaj.

Iako digitalne valute donose mnogo izazova i teškoća, istovremeno ukazuju i na nove mogućnosti u razvoju finansijskih tržišta. Gotovo sa sigurnošću se može predvideti da će sve valute uskoro postati digitalne. Da li će primat preuzeti nacionalne valute ili samoregulišuće valute kao što je Bitkoin, saznaćemo u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA