Kako je dostignut novi rekord Bitkoina - 41.000 USD?

 
 ≫ 
  • 3

Da li je vreme za prodaju kripto valuta ili još čekati?

Cena Bitkoina je nastavila vrtoglavo da raste. U toku protekle nedelje cena Bitkoina se u jednom trenutku premašila vrednosti od 41.000 američkih dolara, što predstavlja povećanje za oko 20 odsto!

Ovakav razvoj događaja, se odrazio na kretanje drugih kripto valuta kao što je Ethereum čije je vrednost porasla čak za 45 odsto i u jednom trenutku je dostigla vrednost od blizu 1.300 američkih dolara.

Osnovno pitanje koje postavljaju vlasnici kripto valuta je da li će cene kripto valuta i dalje rasti ili će početi da padaju? Odnosno, da li prodavati kripto valute ili sačekati da cena još poraste?

Kako smo pominjali u prethodnim nastavku, osnovni uzrok rasta kripto valuta, a pre svega Bitkoina je ulazak velikih kompanija na kripto tržište. Kupovina velikih količina kripto valuta, odnosno povećanje tražnje, podstiče rast cena.

Podsetimo se da je količina Bitkoina ograničena na 21 milion novčića, dok je do sada „izrudareno“ oko 18,5 miliona novčića. Zaključujemo da je preostalo još 2,5 miliona novčića da budu „izrudareni“ a koji čekaju svoje vlasnike. O načinu „rudarenja“ pisali smo u prošlim nastavcima. Ukratko, radi se o izračunavanju heš vrednosti i upoređivanju izračunate vrednosti sa heš vrednostima Bitkoin novčića koji još nisu otkriveni. Bitno je imati na umu da se novčići teže pronalaze što ih je manje preostalo i da je njihovo „rudarenje“ sve skuplje jer se troši mnogo električne energije. Ipak, porast cene Bitkoina će možda motivisati da se rudarenje preostalih novčića intenzivira.

Zanimljivo je da uprkos porastu cene Bitkoina obim njegove svakodnevne upotrebe je i dalje ispod rekordnog nivoa, kada je ostvaren najveći broj transakcija u toku jedne godine. Očigledno je da se trenutno vrši manji broj transakcija ali su u pitanju veći iznosi, što govori u prilog činjenici da su u igru ušli veliki igrači.

Značajan podatak predstavlja činjenica da je i državna administracija SAD počela da ulaže svoj novac u kripto valute. Tako je gradonačelnik Majamija izjavio da bi mogao da uloži deo gradskih blagajničkih rezervi u Bitkoin, jer smatra da je Bitkoin najstabilnija investicija tokom nestabilnog ekonomskog perioda.

Rast cene Bitkoina će sigurno podstaći i špekulativne transakcije, koje će dodatno izazvati rast kripto valuta. Rast zasnovan na špekulacija proizvodi nerealnu vrednost koja će pre ili kasnije dovesti do pada vrednosti kripto valute. Nije jednostavno odrediti koji deo vrednosti kripto valute je posledica realnih ulaganja, a koji deo vrednosti je rezultat špekulacija. Prema raspoloživim podacima, za sada se najveći deo vrednosti zasniva na realnim ulaganjima dok se uključivanje špekulativnih igrača tek očekuje.

Predviđanja stručnjaka se kreću u pravcu daljeg rasta Bitkoina i drugih kripto valuta iz tri osnovna razloga. Veliki kripto investitori ne prodaju svoje kovanice već naprotiv, kupuju ih i dalje, kako smo pomenuli u prethodnom delu ovog teksta. Dalje, kako smo pomenuli, uprkos trenutno velikoj popularnosti Bitkoina, broj svakodnevnih novih BTC adresa još uvek nije dostigao nivo 2017. To znači da je rast Bitkoina većinom organski, a ne špekulativni.

I na kraju, ulazak državnih investitora na kripto tržište pruža dodatnu sigurnost da će cena Bitkoina nastaviti da raste. Ipak, generalni savet je oprez jer se očekuje ulazak špekulativnih igrača u igru.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anonimus

    11. januar 2021 | 13:41

    Kazu da ce dostici i 100 000, videcemo, ali bitcoinkupovinaprodaja je sve popularnija i kod nas. Kriptovalute su definitivno bliska buducnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA