LINUX KAO REŠENJE ZA VAS: Probajte ove 4 varijante Linuxa koje će vas oduševiti

 
  • 1

Linux je popularan među programerima, budući da je odličan operativni sistem za njihove potrebe

Međutim, tokom istorije, od početaka Linuxa, različiti distributeri su se trudili da kreiraju i verzije ovog softvera koje bi bile nešto komercijalnije, odnosno pogodne za korišćenje i za malo širu javnost, koja nije obuhvaćena originalnom verzijom.

Da bi u ovome uspeli, oni su morali da objasne pre svega korisnicima Windowsa, a potom i korisnicima MacOS zašto je Linux podjednako dobar, a to su radili kreiranjem različitih varijanti sistema koje ćemo vam mi ovde izlistati.

Isprobajte ih. Možda će i vas oduševiti njihove mogućnosti.

Ubuntu

Ukoliko se tek upoznajete sa Linux sistemima, onda je ovo prvi i najbolji izbor za vas.

Primetićete već nakon kraćeg korišćenja da je izrazito intuitivan i da ne iziskuje neko ozbiljnije tehnološko znanje. Ono što je pogodno, ako ga izaberete, jeste činjenica da na svakih šest meseci Ubuntu izbacuje ažurirane verzije. One rešavaju sve probleme na koje ste možda usput naišli.

Pored toga, imaćete kontinutiranu podršku i tehnički tim dostupan da u svakom trenutku odgovori na vaša pitanja. Problematičnih situacija će u svakom slučaju biti vrlo malo, jer je sam sistem krajnje jednostavan i za potpune početnike.

Elementary OS

Za sve ljude koji odbijaju Linux jer im stvara osećaj tehnološke zavrzlame Elementary OS je najbolji izbor.

Neki ga nazivaju i najlepšim sistemom na svetu, što nije ni čudo, budući da je kreiran prema inspiraciji stečenoj od majstora dizajna koji su radili operativne sisteme za korisnike Mac OS.

Elementary OS je jednostavan, jasan i dopadljiv sistem, pogodan za one koji su okrenuti biznisu i koji žele da njihov računar odgovori na poslovne potrebe.

Prilikom instalacije dobićete i osnovni paket aplikacija koje će vam biti dovoljne da počnete rad na svojim projektima, bilo da je u pitanju pisanje, kalkulacije ili analitika.

Linux Mint

Mint je operativni sistem pogodan za sve novajlije. Ukoliko na njega prelazite sa sistema Windows ili MacOS, biće vam potrebne osnovne aplikacije kako biste mogli neometano da nastavite svoj rad. Zato vam Mint za početak nudi LibreOffice. Vrlo sličnih elemenata kao i Microsoft Office paket, ovo je izbor gotovo svih korisnika Linuxa.

Takođe, za razliku od mnogih drugih Linux varijanti, Mint vam omogućava čitanje muzičkih i video formata, kako biste mogli da koristite svoj računar i van radnog vremena i uživate u svim njegovim funkcionalnostima.

openSUSE

Nismo zaboravili ni programere.

Iako je ovde reč o komercijalnim verzijama, Linux je i dalje platforma izuzetno pogodna za sve one koji se zapravo bave razvojem ovakvih platformi. OpenSUSE je zato odličan izbor za programere. To posebno važi za one koji se bave obezbeđivanjem sigurnosti, jer su njegovi protokoli izuzetno snažni.

Nove verzije izlaze na svakih godinu dana, pa samim tim predstavljaju odlično rešenje za poslovne aplikacije. Ukoliko imate sistem administratora u svom timu, učinite mu uslugu i ponudite mu ovaj sistem, kako bi on vama pomogao u vezi sa zaštitom vaše mreže.

Naučite kako

Bilo da ste korisnik Linuxa ili da ste ipak opredeljeni za neki drugi softver, važno je isprobati sve ove sisteme. Možda baš u nekom od njih pronađete ono što je vama potrebno za rad.

Ako želite da se bavite programiranjem, onda ne gubite vreme na kratkim kursevima koji će vam samo spomenuti Linux. Ovo je samo jedan deo velike slike koju kao neko ko planira da se bavi različitim softverima morate imati. Za taj poduhvat vam je potrebno bar godinu dana rada.

Zato upišite razvoj softvera ili specijalizaciju za Linux i napravite ključni korak ka svojoj novoj karijeri.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    25. avgust 2020 | 11:26

    Zaboravili ste najbrzi i najslicniji Windows 10 operativnom sistemu, a to je ultra laki Linux Lite. Linux Lite je brzi od svi postojecih distribucija Linux-a, potpuno kompatibilan sa Ubuntu, a idealan je za programere.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA