lZ PREDUZETNIČKOG UGLA: Pet lekcija koje morate naučiti svoje dete da bi uspelo u životu

 
  • 2

Izdvojili smo za vas pet preduzetničkih lekcija uz koje ćete, čak iako niste preduzetnik, pomoći svom detetu da se ostvari u životu

Želja svakog roditelja je da mu dete živi srećno, ali za takvo nešto nažalost ne postoji garancija. Zato je važno da decu vaspitate na vreme i usmerite ih, jer će uz vašu pomoć ona ostvariti i ono što možda nikada ne biste pomislili da mogu.

Imam diplomu fakulteta, a ne mogu s njom da zaradim pare: Zato sam završio kurs i sada zarađujem više od 1.000 evra!

Izdvojili smo za vas pet preduzetničkih lekcija uz koje ćete, čak iako niste preduzetnik, pomoći svom detetu da se ostvari u životu.

1. Potencijal nema ograničenje

Šta god da dete želi, bilo da su to bolje ocene u školi ili veći broj pratilaca na društvenim mrežama, ne postoje ograničenja koja ga mogu sprečiti da to i ostvari ako je dovoljno istrajno i uporno. Ovo je lekcija koja se uči od malih nogu, a to verovatno najbolje znate na svom primeru.

Velike vizije i ambicije će motivisati dete, a vi ga od malih nogu učite da uvek može da postigne sve ako dovoljno jako to želi.

2. Neuspesi su sasvim u redu

I vama je dugo trebalo da shvatite da je ovo istina. Ako učite dete da je sasvim prirodno i normalno da nekada u životu doživi padove i neuspehe, to će mu pomoći da bolje radi, pokazuje jedna studija francuskih naučnika.

Neuspeh je sastavni deo preduzetništva, jer je neophodan da se dođe do zacrtanog cilja. Zato objasnite detetu da je ovo samo jedna životna lekcija kroz koju svi moramo da prođemo pre ili kasnije.

3. Negovanje ideja je najvažnije

Preduzetništvo počiva na idejama. Pre nego što pokrenete svoj biznis potrebna vam je ideja, a zatim još mnoštvo njih kada želite da ojačate sliku o kompaniji, stvorite nova partnerstva, zablistate u jakoj konkurenciji, ostvarite veliku zaradu.

Svet počiva na idejama, zbog čega je važno da pokažete interesovanje za želje svog deteta i podržite njegove ideje. Pomozite mu da se oseća prijatno dok stvara nešto novo i ojačajte mu samopouzdanje.

Foto-ilustracija: Profimedia

4. Život ne može da se predvidi

Preduzetnik koji pokrene svoj biznis to će učiniti s idealnim planom i ostvarivim idejama, ali to ne znači da se neće susresti s novim izazovima i problemima na putu do konačnog cilja. Istina je da se nikada ne može sve predvideti, hteli vi to ili ne hteli.

Ako budete ovo objasnili detetu, pomoći ćete mu da se opusti, oslobodi stresa i bespotrebnog nerviranja, što je vrlo važno za bolji uspeh u svakoj sferi života.

Foto: Profimedia/Corbis

5. Ispravnost odluka otkriva vreme

Nekada su odluke jednostavne, ali neretko mogu da zadaju pravu glavobolju. I vama je jednom najteža odluka bila da li ćete za školu da obučete plavu ili zelenu majicu i šta da odaberete za večeru – parče pice ili sladoled (jer vam roditelji nisu dozvoljavali i jedno i drugo) i već tada ste naučili da razdvajate bitno od nebitnog.

Važno je da detetu pomognete da razume razliku između instikata i objektivnih informacija i da ga naučite kako će da napravi najbolji izbor.

Uz ove lekcije pomoći ćete mu da izađe na pravi put, zato ih primenite što pre.

Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bjanka

    5. septembar 2017 | 21:17

    Prva lekcija je da bude dobar covek a posle sve ide lako

  • Nina@

    11. septembar 2017 | 11:50

    Na žalost, danas se većina nas susreće sa umišljenim samoproklamovanim dobrim ljudima, koji ni d od dobrog ne donose, ali ga serviraju kao tako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA