Velika promena na X platformi: Kreatori će sada zarađivati na osnovu interakcija, a ne reklama

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

X, društvena mreža u vlasništvu Ilona Maska, najavila je značajne izmene u svom programu za deljenje prihoda sa kreatorima. Od 8. novembra, kreatori koji su deo monetizovanog programa na X platformi zarađivaće na osnovu angažmana X Premium korisnika, a ne na osnovu broja prikazanih reklama.

X Premium je pretplatnička usluga ove društvene mreže, koja košta 8 dolara mesečno. Korisnici koji su pretplaćeni imaju plavu oznaku verifikacije pored svog korisničkog imena.

Pod novim pravilima, broj reklama koje X Premium korisnici vide više neće uticati na zaradu kreatora, već će zarada zavisiti od broja odgovora, repostova i lajkova od strane ovih korisnika.

Šta ove promene znače za kreatore na X platformi?

Prethodni sistem monetizacije je omogućavao korisnicima da zarađuju na osnovu broja reklama koje su X Premium korisnici videli u komentarima na njihov sadržaj. Sada će kreatori biti plaćeni isključivo na osnovu interakcija, čak i ako njihov sadržaj ne sadrži reklame.

X tvrdi da će ove promene rezultirati većim isplatama kreatorima, naglašavajući da što više korisnika bude pretplaćeno na X Premium, to će i prihodi kreatora rasti. Ovo je deo šire strategije platforme da smanji oslanjanje na reklame, nakon što je prijavljeno da je kompanija izgubila skoro 40% prihoda zbog odlaska oglašivača.

Međutim, ove promene bi mogle uticati na prirodu sadržaja na platformi. Kreatori će možda sve više objavljivati kontroverzne ili klikbejt sadržaje kako bi privukli veći broj interakcija, posebno jer oglasi više neće biti ključni faktor u monetizaciji. Ovakva promena mogla bi dodatno podstaći kreatore da eksperimentišu sa sadržajem koji nije prikladan za oglašivače, poput nasilja ili eksplicitnog materijala, jer se više ne oslanjaju na prihode od reklama.

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Pupina i Andrića obeležena na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA