TikTok preuzima ulogu medija: Kreatori sadržaja postaju glavni izvor vesti

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Amerikanci sve više koriste TikTok kao izvor informacija, ali za razliku od drugih platformi, ne oslanjaju se na tradicionalne medije ili novinare. Prema novom izveštaju Pew Research Centra, korisnici TikTok-a najviše se oslanjaju na kreatore sadržaja, zabavljače i influensere kako bi dobili vesti, što otvara vrata za širenje dezinformacija.

TikTok algoritam, koji personalizuje sadržaj na osnovu korisničkih preferencija, omogućava kreatorima sadržaja da preuzmu ulogu izvora informacija. Istraživanje pokazuje da 52% korisnika TikTok-a redovno dobija vesti putem platforme, što je značajan porast u odnosu na 22% iz 2020. godine.

Među mladima uzrasta od 18 do 24 godine, skoro 4 od 10 korisnika otkriva vesti upravo putem TikTok-a. Iako tradicionalni mediji poput CNN-a i Washington Post-a imaju milione pratilaca na platformi, oni ne mogu da pariraju popularnosti influensera.

Kreatori sadržaja ispred tradicionalnih medija

Istraživanje Pew Research Centra, koje je analiziralo preko 227 hiljada naloga, otkriva da veliki deo korisnika prati influensere srednjeg nivoa, dok samo 1% njih prati novinare ili medijske organizacije.

Ovo pokazuje da korisnici uglavnom konzumiraju informacije kroz kreatore koji nisu profesionalni novinari, već mešaju informativni sadržaj sa zabavnim klipovima, plesovima ili promotivnim sadržajem.

To dovodi do toga da se vesti o politici i globalnim događajima često serviraju uz zabavne sadržaje, što može smanjiti ozbiljnost i tačnost informacija koje korisnici dobijaju.

(Telegraf.rs)

Video: Radovanović: Moj lik u seriji "The Ark" je pomalo kao Lara Kroft

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA