Da li je Telegram zaista sigurna aplikacija za dopisivanje? Evo šta treba da znate

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Telegram je platforma koja se često opisuje kao aplikacija za sigurno dopisivanje, ali ova tvrdnja može biti pogrešno shvaćena. Iako Telegram koristi enkripciju, mnogi korisnici ne shvataju da aplikacija ne pruža podrazumevanu end-to-end enkripciju za sve razgovore, što znači da većina poruka nije zaštićena na način na koji korisnici očekuju.

Za razliku od drugih platformi, kao što su Signal ili WhatsApp, koje automatski koriste end-to-end enkripciju za sve razgovore, Telegram zahteva ručno aktiviranje ove funkcije putem opcije "Tajni čet" (Secret Chat). Ova funkcija je dostupna samo za pojedinačne razgovore, dok grupni razgovori ne podržavaju end-to-end enkripciju. Ovo znači da su mnogi razgovori na Telegramu dostupni za pregled na serverima kompanije, što može predstavljati rizik za privatnost korisnika.

Dodatno, proces aktivacije "Tajnog četa" nije intuitivan za prosečne korisnike. Da biste započeli šifrovani razgovor, potrebno je nekoliko koraka unutar aplikacije, što može odvratiti mnoge ljude od korišćenja ove opcije. Praktična posledica ovoga je da većina korisnika nikada ne aktivira ovu opciju, što znači da su njihovi razgovori potencijalno vidljivi na Telegramovim serverima.

Telegram je postao popularan zahvaljujući funkcijama poput "kanala" i velikih javnih grupa, koje više liče na društvene mreže nego na aplikaciju za privatno dopisivanje. Iako ove funkcije omogućavaju masovnu komunikaciju, one ne pružaju visok nivo privatnosti, što može biti problematično za korisnike koji veruju da koriste bezbednu platformu.

Uprkos tome, Telegram i dalje promoviše sebe kao bezbednu platformu, što može dovesti korisnike u zabludu o nivou zaštite koji dobijaju. Iako Telegram koristi enkripciju, način na koji je implementirana i ograničenja u njenoj upotrebi znače da platforma ne nudi istu vrstu sigurnosti kao druge aplikacije koje automatski koriste end-to-end enkripciju.

Konačno, iako enkripcija može zaštititi sadržaj poruka, metapodaci – kao što su informacije o tome ko komunicira, kada i koliko često – ostaju dostupni na Telegramovim serverima, što može biti iskorišćeno na različite načine. Ovaj nedostatak privatnosti je prisutan ne samo na Telegramu, već i na mnogim drugim platformama, ali je važno napomenuti da sama enkripcija nije dovoljan odgovor na sve izazove privatnosti.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA