Google upozorava korisnike da više neće podržavati ovu veoma popularnu ekstenziju

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Nova platforma je donela velike tehničke izazove za developere ekstenzija, posebno za one koji zahtevaju veću kontrolu nad funkcijama web pretraživača, kao što su ad blokeri

Google Chrome je počeo da upozorava korisnike popularnog ad blokera uBlock Origin da će uskoro morati da pređu na druge ad blokere. Ovo je posledica prelaska sa Manifest v2 na Manifest v3 ekstenzije.

Prema rečima Rejmonda Hila, glavnog programera uBlock Origin-a, Google ukida podršku za Manifest v2 ekstenzije u korist novog standarda Manifest v3. Kako uBlock Origin koristi Manifest v2, korisnici će u svojim Google Chrome pretraživačima videti upozorenje i biti upućeni na alternativne ekstenzije.

uBlock Origin Lite (uBOL), pojednostavljena verzija uBlock Origin-a, pokušava da konvertuje liste filtera u skladu sa Manifest v3 standardom, zadržavajući pouzdanost i efikasnost originalne ekstenzije.

Korisnici Google Chrome-a su takođe upozoreni da uklone ili zamene uBlock Origin sa sličnim ekstenzijama, kao što su uBO Lite, Adblock Plus, Stands AdBlocker ili Ghostery.

Sva upozorenja se pojavljuju na stranici chrome://extensions za sve Manifest v2 ekstenzije nakon ažuriranja na Chrome verziju 127. Korisnici Beta, Dev i Canary verzija Chrome-a već od juna 2024. godine dobijaju ova upozorenja. U narednim mesecima, Google će deaktivirati sve Manifest v2 ekstenzije i preporučiti korisnicima da pređu na Manifest v3 alternative, piše Bleeping Computer.

Iako će korisnici privremeno moći da ponovo omoguće svoje Manifest v2 ekstenzije, ova opcija će postepeno biti uklonjena. Google planira da završi tranziciju na Manifest v3 standard do početka 2025. godine.

Preduzeća koja koriste ExtensionManifestV2Availability politiku biće izuzeta od ovih promena do juna 2025. godine, kada će početi ukidanje Manifest v2 podrške za enterprise korisnike.

Google je najavio uvođenje Manifest v3 platforme sa verzijom Chrome 88 u decembru 2020. godine. Nova platforma je donela velike tehničke izazove za developere ekstenzija, posebno za one koji zahtevaju veću kontrolu nad funkcijama web pretraživača, kao što su ad blokeri. Ovo je primoralo developere da kreiraju nove ekstenzije sa ograničenim mogućnostima, poput Hill-ovog uBlock Origin Lite.

(Telegraf.rs)

Video: Najatraktivnija teniserka zbog Novaka zaigrala: Zapalila društvene mreže i oduševila sve Srbe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA